ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΛΑΜΨΑΚΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 7 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Παρθενίου, του Επισκόπου Λαμψάκου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Παρθένιος καταγόταν από κάποια περιοχή της Βιθυνίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Μ. Κωνσταντίνου. Διδάχτηκε την Ορθόδοξη πίστη από μικρός από τον πατέρα του που ονομαζόταν Χριστόφορος και ήταν διάκονος της Εκκλησίας της Μελιτοπόλεως. Ο τρόπος με τον οποίο ο Κύριος βρήκε τους Αποστόλους Του, που ήταν ψαράδες, τον έκανε να αγαπήσει την αλιεία. Κα όταν έριχνε τα δίχτυα του στην Απολλωνιάδα λίμνη και τα έβγαζε γεμάτα ψάρια, αισθανόταν ότι εργαζόταν σε ένα από τα πλοιάρια του Αποστόλου Πέτρου ή του Ιωάννου.

 

 

 

Τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των ψαριών δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του αλλά τα μοίραζε στους φτωχούς από αγάπη. Γι’αυτό κι όταν τον ευχαριστούσαν έλεγε: «Διατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι δε απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;». Για την ενάρετη και ευάρεστη στο Θεό ζωή του, ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Αργότερα ο Επίσκοπος Κυζίκου Αχίλλιος τον χειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου. Η αρετή και η ευσέβεια που έκρυβε στην ψυχή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο Θεός τον προίκισε με το Χάρισμα της Θαυματουργίας, για να μπορεί να εκδιώκει τους δαίμονες από τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια. Γι’αυτό, πήγαιναν στον Άγιο Παρθένιο,  ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την επάρατη νόσο του καρκίνου. Ο Άγιος ήταν υπομονετικός, φιλόξενος, και πρόθυμος για το ποίμνιό του. Ο Άγιος Παρθένιος παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο και ένα τμήμα της Τιμίας Κάρας του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Μακρυμάλλη, της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ: (από το παρθένος) = ο αγνός, ο παρθενικός.

Απολυτίκιο:
Tῷ μύρῳ τοῦ Πνεύματος, ποιμὴν Λαμψάκου ὀφθείς, τὴν θείαν ἐνέργειαν παρὰ Θεοῦ δαψιλῶς θαυμάτων ἐπλούτησας, δαίμονας ἀπελαύνειν, ἀσθενοῦντας ἰᾶσθαι, νόσους ἀποδιώκειν καὶ πληρῶν τὰς αἰτήσεις, Παρθένιε ἱεράρχα, τῶν προσιόντων σοι.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

{youtube}SnZzOZWPjO4{/youtube}tilegrafima.gr