ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 20 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου και Μεγάλου Ευθυμίου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Ευθύμιος γεννήθηκε το 377 μ.Χ στη Μελιτηνή της Αρμενίας, από ευσεβείς γονείς με μεγάλη πίστη στο Θεό. Οι γονείς του ονομάζονταν Παύλος και Διονυσία. Σε ηλικία τριών ετών έχασε τον πατέρα του, αλλά η μητέρα του ήταν από εκείνες τις γυναίκες που διατήρησε όλη την ψυχική της δύναμη και μπόρεσε να αναθρέψει το παιδί της όπως έπρεπε. Ο τότε Επίσκοπος Εύτρώϊος διέκρινε τα χαρίσματα του παιδιού αυτού και το προστάτευσε. Αφού σπούδασε ο Άγιος Ευθύμιος, χειροτονήθηκε διάκονος, και μετά, Ιερέας και μάλιστα, κρίθηκε κατάλληλος για να διευθύνει το μοναστήρι της Μελιτηνής. Μεγάλος πόθος του, όμως, ήταν να πάει στους Αγίους Τόπους.

Πράγμα που έγινε, το 406 μ.Χ ο Θεός τον αξιώσε και πήγε στα Ιεροσόλυμα. Τα μεγάλα πνευματικά και ηθικά χαρίσματά του γρήγορα τον ανέδειξαν και εκεί. Στο ησυχαστήριό του συγκεντρώθηκαν πολλοί ζηλωτές μοναχοί και τον εξέλεξαν Ηγούμενο. Το νέο του αξίωμα ο Άγιος Ευθύμιος το διαχειρίστηκε σωστά και ευάρεστα στο Θεό, όπου άρχισε συστηματική Ιεραποστολική εργασία χριστιανικού φωτισμού μεταξύ των αραβικών πληθυσμών, φέρνοντας πολλούς Άραβες στη χριστιανική πίστη. Έτσι, ο Άγιος Ευθύμιος «θέρισε» πολλές ψυχές στον πνευματικό αγρό του Χριστού. Και σύμφωνα με το Λόγο του Κυρίου: «Ο θερίζων μισθόν λαμβάνει και συνάγει καρπόν εις ζωήν αιώνιον«. Δηλαδή, εκείνος πού ελκύει ψυχές στη Σωτηρία παίρνει μισθό και αποθηκεύει καρπό για την αιώνια ζωή. Ο Άγιος Ευθύμιος παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο το 473 μ.Χ., σε ηλικία 97 ετών, επί βασιλείας Λέοντος του Μεγάλου.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΕΥΘΥΜΙΟΣ: (από το εύθυμος) = ο πάντοτε χαρούμενος

Απολυτίκιο:
Εὐφραίνου ἔρημος ἡ ου τίκτουσα, εὐθύμησον ἡ οὐκ ὠδίνουσα· ὅτι ἐπλήθυνέ σοι τέκνα, ἀνήρ ἐπιθυμιῶν τῶν τοῦ Πνεύματος, εὐσεβείᾳ φυτεύσας, ἐγκρατείᾳς ἐκθρέψας, εἰς ἀρετῶν τελειότητα. Ταῖς αὐτοῦ ἱκεσίαις, Χριστέ ὁ Θεός, σώσον τας ψυχάς ἡμῶν.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 

{youtube}_Ri23X7TTjw{/youtube}