ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ, ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 19 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Αρσενίου του Αρχιεπισκόπου Κέρκυρας, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Αρσένιος γεννήθηκε και έζησε επί αυτοκρατορίας Βασιλείου του Μακεδόνα, στην Ιερουσαλήμ. Ο πατέρας του ήταν και αυτός από την Ιερουσαλήμ, και η μητέρα του από τη Βηθανία. Σε μικρή ηλικία οι γονείς του τον αφιέρωσαν σε ένα από τα εκεί μοναστήρια, οπού διδασκόταν τη μοναχική ζωή και 12 χρονών έγινε μοναχός. Αργότερα έφυγε από την Ιερουσαλήμ και πήγε στη Σελεύκεια, όπου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Από τη Σελεύκεια επέστρεψε και πάλι στην Ιερουσαλήμ και από εκεί πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου επί Πατριάρχου Τρύφωνος 928 – 931 μ.Χ. έλαβε Ιερατική θέση.

Τον καιρό του διαδόχου του Τρύφωνος, Θεοφύλακτου 933 – 956 μ.Χ., εκλέχτηκε Επίσκοπος Κερκύρας για την πολύ ενάρετη ζωή του. Σαν ποιμενάρχης διακρίθηκε για την Ευαγγελική του δράση και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στις ανάγκες του ποιμνίου του. Κάποτε όμως, ο Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος 911 – 959 μ.Χ., άγνωστο για ποιο λόγο, ζήτησε να παρουσιαστούν στη βασιλεύουσα οι Κερκυραίοι πρόκριτοι, ο μεγάλης ηλικίας Αρσένιος, ανέλαβε να διευθετήσει τα πράγματα και πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Στην επιστροφή όμως, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο, στο δρόμο κοντά στην Κόρινθο. Από εκει μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα και το Ιερό του Λείψανο έκανε, με τη Χάρη του Θεού, πολλά Θαύματα.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΑΡΣΕΝΙΟΣ: Ο ανδρικός, ο ανδρείος.

Απολυτίκιο:
Σοφίας τας χάριτας, καρποφορήσας πιστώς, ποιμήν ιερώτατος, της Εκκλησίας Χριστού, εδείχθης Αρσένιε, όθεν εν τη Κέρκυρα, ευκλεώς διαπρέψας, ίθυνας τον λαόν σου, προς νομάς αληθείας. Και νυν ταις σαις ικεσίαις, σώζε τους δούλους.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

 Ετικέτες