Επίσκεψη Μητροπολιτών στον αρχαιότατο ιστορικό-βυζαντινό ναό της Παναγίας στην Καλαμπάκα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Του Γιάννη Ψαρρή 

Τον αρχαιότατο επισκέφθηκαν οι και μετά το τέλος του συλλείτουργου που τέλεσαν στον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος λόγω της εορτής του Αγίου Βησσαρίωνος, πολιούχου της Καλαμπάκας και επισκόπου αυτής (Σταγών).

Τους δυο Μητροπολίτες συνόδευε ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ καθώς και ο Πρωτοσύγκελλος αυτής Αρχιμ. Νήφων Καψάλης.

Ο Παπα-Λευτέρης ξενάγησε τους προσκεκλημένους Μητροπολίτες στον για πάνω από χίλια χρόνια –σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες- μητροπολιτικό ναό της Επισκοπής Σταγών, οι οποίοι θαύμασαν: Το μοναδικό τρίβηλο πέρασμα, τη μαρμάρινη κολυμβήθρα, το συγίλλιο (έτους 1393) του Οικουμενικού Πατριάρχου Αντωνίου του Δ’, το χρυσόβουλο (έτους 1336) του Αυτοκράτορα Ανδρονίκου Γ’ Παλαιολόγου, το μοναδικό διπλό μαρμάρινο άμβωνα στο κέντρο του ναού έργο του 6ου αιώνα, το ψηφιδωτό στο δάπεδο έργο του 4ου-5ου αιώνα, το μαρμάρινο έγχρωμο Κιβώριο (κουβούκλιο) και το μαρμάρινο σύνθρονο έργα πριν την εικονομαχία, τμήματα τοιχογραφιών-αγιογραφιών του 4ου-5ου αιώνα και πολλά άλλα μοναδικά πράγματα που έχει αυτός ο Ναός, ο «Χριστιανικός Παρθενώνας» της Καλαμπάκας.

Οι Μητροπολίτες κ.κ. Γεώργιος και Δαβίδ ευχαρίστησαν  Μητροπολίτη Σταγών κ. Σεραφείμ γιατί είχαν την ευλογία να θαυμάσουν ένα μοναδικό «Μνημείο» της Ορθοδοξίας, ο δε εφημέριος του ναού τους πρόσφερε δώρα που έχουν σχέση με το ναό.