Ιερώνυμος: «Δε θα μας συγχωρήσουν όσοι πεινάνε, αν δε συνεργαστούμε για να τους βοηθήσουμε»

Loading...


Χθες το απόγευμα, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Έδεσσας, η πόλη τίμησε τον Μακαριώτατο, ανακηρύσσοντάς τον σε επίτιμο δημότη.
«Σας δίνω το κλειδί της πόλης, με το οποίο δε θα μπορέσετε ν’ ανοίξετε κάποια πόρτα, αλλά με την παρουσία σας, «ανοίξατε» τις καρδιές μας», είπε ο Δήμαρχος κ. Δημήτριος Γιάννου, ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της Έδεσσας.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων ανέφερε «Τα 100 αυτά χρόνια ήταν έντονα για την ιστορία της πόλης, που πέρασε από διάφορες φάσεις: τη βιομηχανική ανάπτυξη που στηρίχθηκε στη δύναμη του νερού, την κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής, τον 2ο Παγκόσμιο και τον Εμφύλιο, τη μετανάστευση. Σήμερα ο τόπος και όλη η χώρα απειλούνται από την οικονομική κατάρρευση της χώρας και την απώλεια του βιοτικού επιπέδου που έχει κατακτήσει ο λαός μας» ενώ συμπλήρωσε «πάντα η Εκκλησία μας βοηθούσε τους έχοντες ανάγκη στο πλαίσιο του ποιμαντικού και κοινωνικού της έργου.

Σήμερα, όμως, η δραστηριότητα αυτή αποκτά σημαίνοντα ρόλο, καθώς είναι από τους λίγους θεσμούς που έχουν καταφέρει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να παράσχουν πραγματική βοήθεια», ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «Κάτω από την καθοδήγηση ενός φωτισμένου ηγέτη η Εκκλησία ασκεί αυτό το ρόλο με τη σεμνότητα που πρέπει και χωρίς μεγάλη δημοσιότητα. Είναι εντυπωσιακό ότι όλοι μας γνωρίζουμε το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, όλοι γνωρίζουμε τη σημαντική βοήθεια που παρέχει στο λαό, χωρίς να το αναφέρουν τα μεγάλα κανάλια και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. Ίσως αυτό να είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που μας κάνουν να υποκλινόμαστε στο μεγαλείο αγάπης που δείχνει η Ελλαδική Εκκλησία για τον άνθρωπο και να τιμούμε διπλά τον προκαθήμενό της».

Ο Μακαριώτατος, ευχαριστώντας με τη σειρά του τον Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο για την τιμή που του έγινε, επισήμανε με έμφαση πως ιδιαίτερα αυτήν την εποχή η διοικούσα Εκκλησία και οι τοπικές αρχές έχουν μια πορεία κοινή: να σταθούν στον άνθρωπο. «Η Εκκλησία πάντα πρόσφερε και πάντα θα προσφέρει όσο υπάρχει ανάγκη. Είμαστε σε μια εποχή συνεργασιών και είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όποιον το ζητήσει».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε ακόμη στη σημαντική προσπάθεια των πιστών να ενισχύσουν την Εκκλησία και το φιλανθρωπικό της έργο και υπογράμμισε: «Κύριο έργο της Εκκλησίας είναι να δώσει προορισμό, να καλλιεργήσει πνευματικά τον άνθρωπο. Ο Χριστιανισμός δεν είναι ιδεολογία, δεν είναι θεωρία, είναι βίωμα. Μέσα στην πορεία της ζωής, το κέντρο είναι το ανθρώπινο πρόσωπο κι όποιος το παραβιάζει, είναι έξω από τη διδασκαλία του Θεού», ενώ αναφερόμενος στην ανάγκη συνεργασίας τόνισε «χρειάζεται να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς, αυτή είναι και η σύστασή μου στα κόμματα, σταματήστε να τσακώνεστε, βρεθείτε όλοι σε ένα τραπέζι ενωμένοι και συζητήστε για το κοινό καλό, για το πως θα ξεπεράσουμε τη κρίση μας» κι ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «όσοι υποφέρουν και πεινάνε δε θα μας συγχωρήσουν αν δεν συνεργαστούμε για να τους βοηθήσουμε και αν δεν μας συγχωρήσουν αυτό θα έχει κι άλλες επιπτώσεις».