Ξκίνησε η επιχείρηση των Κούρδων για την απελευθέρωση της Ράκκα

Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη

Οι αδειάζουν τον — χωρίς τουρκική συμμετοχή η επιχείρηση

Οι ΗΠΑ απομονώνουν πλήρως τον Ερντογάν στην και Ιράκ. Νέες σημαντικές εξελίξεις στον Συριακό πόλεμο, οι οποίες χαράζουν τον γαιωπολιτικό χάρτη.

Οι γαιωπολιτικές εξελίξεις αναμένονται να είναι ραγδαίες μετά τα τελευταία γεγονότα, που δείχνουν και τις προθέσεις των ΗΠΑ να προσεταιριστούν ως βασικό σύμμαχό τους στην Συρία τους Κούρδους και όχι τον Ερντογάν.
Οι ίδιες εξελίξεις προοιωνίζουν και τί πρόκειται να ακολουθήσει ως προς τα σχέδια των ΗΠΑ για την δημιουργία Κουρδικού Κράτους.
Η στιγμή κατά την οποία συμβαίνουν δεν είναι καθόλου τυχαία: λίγες μόνο ώρες μετά τις μαζικές συλλήψεις βουλευτών του Κουρδικού Κόμματος στην Συρία.
Συγκεκριμένα, σήμερα Κυριακή, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κήρυξαν την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης για να καταλάβουν την de facto πρωτεύουσα του ISIS Ράκκα.
Την επιχείρηση Ράκκα, με την κωδική ονομασία «Οργισμένος Ευφράτης» ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή Κούρδοι στρατιωτικοί διοικητές σε συνέντευξη Τύπου στη συριακή πόλη Ain Issa, βόρεια του προμαχώνα του ISIS.

Η κουρδική ηγεσία των SDF δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συντονιστούν με τους Κούρδους μαχητές και θα παρέχουν κάλυψη από αέρος κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

«Η μεγάλη μάχη για την απελευθέρωση της Ράκκα και της περιφέρειάς της έχει αρχίσει», είπε ο Κούρδος διοικητής, προσθέτοντας ότι «Η επιχείρηση του εδάφους στην Ράκκα θα πραγματοποιείται μόνο από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις».

Κουρδικές δυνάμεις προειδοποίησαν επίσης τους κατοίκους της πόλης να μείνουν μακριά από τους τρομοκράτες και προέτρεψαν όλους τους πολίτες να μετακινηθούν στα εδάφη που απελευθερώθηκαν από το ISIS.

Εν τω μεταξύ, oι κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 30.000 μαχητές θα συμμετάσχουν στην επίθεση για την απελευθέρωση της Ράκκα, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα παίξει κανένα ρόλο στην επιχείρηση.

«Η ελπίδα μας είναι ότι το τουρκικό κράτος δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας», δήλωσαν στελέχη των SDF στη συνέντευξη Τύπου.

Η επιχείρηση έρχεται εν μέσω της συνεχιζόμενης επιχείρησης για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας του ISIS στο Ιράκ, δηλαδή της Μοσούλης.

Διαβάστε εδώ:  Συρία: Ο χρόνος τελειώνει για τα παιδιά στο ανατολικό Χαλέπι (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ιρακινός στρατός, μαζί με τους Κούρδους και λαϊκές δυνάμεις στις 17 Οκτωβρίου ξεκίνησαν την επίθεση για να ξαναπάρουν την πόλη που έπεσε στο ISIS το 2014.
Και εκεί τελικά δεν υπήρχε, παρά την επιθυμία Ερντογάν, καμία τουρκική συμμετοχή.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη Δαμασκό, την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα για την κουρδική ανακοίνωση.
Είναι άγνωστο ποια στάση θα κρατήσει ο Ερντογάν στην πολύ δυσάρεστη για αυτόν εξέλιξη, καθώς ουσιαστικά οι ΗΠΑ πετάνε έξω την Τουρκία από την πίτα της Συρίας με την έναρξη της εκστρατείας και δείχνουν αποφασισμένοι να στηρίξουν την ίδρυση Κουρδικού αυτόνομου κρατιδίου στην Βόρεια Συρία.
Τον Μάρτιο του 2013, το τρομοκρατικό Μέτωπο Al-Nusra κατέλαβε τα κυβερνητικά κτίρια της πόλης στη μάχη της Ράκκα και δήλωσε ότι την έθεσε υπό τον έλεγχό του μετά την απομάκρυνση από την κεντρική πλατεία του αγάλματος του πρώην προέδρου της Συρίας Χαφέζ αλ-Άσαντ.

ΤΟ ISIS ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Ράκκα έως τις 13 Ιανουαρίου 2014 και προχώρησε στην εκτέλεση Αλεβιτών και ύποπτων υποστηρικτών του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ στην πόλη, καταστρέφοντας τα σιιτικά τζαμιά και τις χριστιανικές εκκλησίες της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη υπήρχε ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα, η οποία διαλύθηκε πριν την κατάληψή της από το ISIS. Οι Ορθόδοξοι πρόλαβαν να διασώσουν 30 περίπου εικόνες τους σημαντικής αρχαιολογικής αξίας. Η εκκλησία τους όμως, όπως και οι χριστιανικοί ναοί των Συροϊακωβιτών και των άλλων χριστιανικών ομολογιών, καταστράφηκαν.