Συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για πολιτική λύση στη Συρία

Loading...


Αισιόδοξα μηνύματα εξέπεμψε η συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας για την αντιμετώπιση της σύρραξης στη Συρία, μετά τη συνάντηση στη Μόσχα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ουάσινγκτον και Μόσχα συμφώνησαν να καλέσουν το καθεστώς Άσαντ και την αντιπολίτευση να αναζητήσουν »πολιτική λύση» και να οργανώσουν το συντομότερο δυνατόν διεθνή διάσκεψη για την προώθηση της διαδικασίας ειρήνευσης στη χώρα.

«Δεσμευτήκαμε για την προώθηση μιας διαπραγματευτικής λύσης» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, αργά την Τρίτη προσθέτοντας πως «αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να φέρουμε αντιπολίτευση και κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Μία τέτοια ανάλογη προσπάθεια για την εξεύρεση πολιτικής λύσης τον περασμένο χρόνο είχε σκοντάψει στο εάν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έπρεπε να εγκαταλείψει την εξουσία, όμως ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για την τύχη «ορισμένων ανθρώπων».

Οι δύο υπουργοί παράλληλα εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μπορούν να αμβλυνθούν: «ήλθα εδώ προσηλωμένος στην ιδέα πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργασθούν ενάντια στις κοινές προκλήσεις», υπογράμμισε ο Κέρι κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Λαβρόφ από την πλευρά του επεσήμανε πως οι συνομιλίες που είχε νωρίτερα ο Κέρι με τον Ρώσο πρόεδρο στο Κρεμλίνο έγιναν μέσα σε καλό κλίμα: «είμαστε ικανοποιημένοι με τον τόνο και την ατμόσφαιρα της συζήτησης», επεσήμανε ο Λαβρόφ στο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στον στόχο της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ τους: «μοιραζόμαστε πλήρως αυτή τη στάση».