Πέθανε ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ-Τι έγραφε για το Πατριαρχείο

Loading...


Πέθανε χθες στις 18:29 ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, σε ηλικία 71 ετών, σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης όπου νοσηλευόταν μετά την τοποθέτηση στεντ στην χοληδόχο κύστη του, επέμβαση η οποία είχε στη συνέχεια επιπλοκές, ανακοίνωσαν οι γιοι του Μπιράντ. Ο Μπιράντ ήταν από τους γνωστότερους δημοσιογράφους στην Τουρκία. Εδώ και λίγα χρόνια ήταν ο παρουσιαστής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kanal D, ενώ αρθρογραφούσε στην ημερήσια εφημερίδα Posta. Ο Μπιράντ είχε αναφερθεί αρκετές φορές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σε άρθρο του το 2010 σχολιάζοντας τη στάση Ερντογάν και Βαρθολομαίου είχε κάνει λόγο για «επαναστατική αλλαγή».
Τότε ο γνωστός Τούρκος αναλυτής και αρθρογράφος διαπιστώνε τις αλλαγές της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας απέναντι στο Φανάρι.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είναι οι πρωταγωνιστές της «επαναστατικής αλλαγής», που σημειώνεται στην στάση της Τουρκίας, απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, έγραφε ο Μπιράντ.
Η προσέγγιση στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από τη σημερινή κυβέρνηση, «απέχει παρασάγγας» από τη στάση που κρατούσε παραδοσιακά η Τουρκία, έλεγε ο αρθρογράφος, και χαρακτηρίζε την αλλαγή αυτή «επαναστατική». Ο Μπιράντ έγραφε στην εφημερίδα Hurriyet Daily News: Παλαιότερα, το Πατριαρχείο αντιμετωπίζονταν ως «η αυτοκρατορία του διαβόλου και εθεωρείτο φωλιά φιδιών, που απεργαζόταν την καταστροφή της Τουρκίας και τον έλεγχο της Ανατολίας, από την Ελλάδα. Αντιμετωπίζονταν ως ένας εχθρός, που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μας επέβαλαν με την Συνθήκη της Λωζάννης και που απρόθυμα έπρεπε να υποστούμε»
Γι΄ αυτό και «ο χειρισμός θεμάτων Πατριαρχείου ανατέθηκε στον στρατό», έλεγε ο αρθρογράφος και προσέθετε ότι «για οποιοδήποτε θέμα αφορούσε το Πατριαρχείο, απαιτείτο η έγκριση του στρατού. Ο στρατός συναρτούσε την οποιαδήποτε αξίωση του Πατριαρχείου με την περιβόητη αρχή της αμοιβαιότητας».

Τελευταίο άρθρο για τη Χάλκη

«Η κυβέρνηση [σ.σ. του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης] έχει κάνει τρομερά βήματα σε σχέση με τις μειονότητες», ανέφερε στην στήλη του που δημοσιεύτηκε χθες στην αγγλόφωνη Hürriyet Daily News –κι έμελλε να είναι η τελευταία πριν πεθάνει. «Δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν για σαράντα χρόνια τελείωσαν, ακίνητα επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο», έγραψε στο κείμενο που είναι αφιερωμένο στις εξελίξεις στο κουρδικό και στις εξελίξεις που αφορούν τη θεολογική σχολή της Χάλκης.  «Αυτό το τελευταίο θέμα [σ.σ. της επιστροφής στην Θεολογικής Σχολής της Χάλκης 190 εκταρίων δάσους που της ανήκαν] επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα βλέπει τώρα με εντελώς διαφορετική ματιά τα θέματα των μειονοτήτων», εκτίμησε.
 «Αλλά» –επισήμανε– «παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής. Η κυβέρνηση του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που ξεπέρασε τόσο μεγάλες δυσκολίες, δεν μπόρεσε ακόμα να ανοίξει τη Σχολή», επισήμανε. «Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε κατά κάποιο τρόπο το θέμα της αμοιβαιότητας», σχολιάζει. «Όταν κάνουμε κάτι περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα ανταποδώσει τα ίσα. Όμως το θέμα της θεολογικής Σχολής αφορά μόνο την Τουρκία», καταλήγει.  Άλλες πηγές έχουν υποστηρίξει ότι η λειτουργία της θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα είναι δυνατή με την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος που επεξεργάζεται την εποχή αυτή η τουρκική εθνοσυνέλευση.

με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ