Οι «πληγές του Φαραώ» απειλούν τη Μαδαγασκάρη

Loading...


Ακρίδες απειλούν το 60% του πληθυσμού της Μαδαγασκάρης

Δισεκατομμύρια έντομα έχουν καταστρέψει το 50% όλων των καλλιεργημένων εκτάσεών της

Αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της ασιτίας κινδυνεύει να βρεθεί το 60% του λαού της Μαδαγασκάρης εξαιτίας της καταστροφής τουλάχιστον του 50% όλων των καλλιεργημένων εκτάσεών της από την επιδρομή δισεκατομμυρίων ακρίδων.
Τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν βιβλικές εικόνες καταστροφής από την επιδρομή ακρίδων στη νησιωτική αφρικανική χώρα, που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τον τοπικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), το 60% του πληθυσμού απειλείται με σοβαρό επισιτιστικό πρόβλημα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση θα πρέπει να δαπανήσει περίπου 41 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταπολεμήσει την επιδρομή του συγκεκριμένου εντόμου και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την καταστροφική επέλαση των εντόμων στις καλλιέργειες που ως τώρα έχει εκδηλωθεί στο 50% της Μαδαγασκάρης.

Ο FAO εκτιμά πως από την επιδρομή των ακρίδων θα επηρεαστούν δυσμενώς τα 2/3 της χώρας καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 22 εκατομμυρίων κατοίκων της Μαδαγασκάρης που είναι από τους φτωχότερους λαούς στην Αφρική, καθώς το 85% αυτών καλείται να επιβιώσει με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα.

Η επιδρομή των ακρίδων είναι η χειρότερη που έχει χτυπήσει ποτέ το νησί του Ινδικού Ωκεανού από τη δεκαετία του 1950 και σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC τότε χρειάστηκαν συνολικά 17 χρόνια μέχρι η κατάσταση να εξομαλυνθεί και τα επίπεδα σοδειάς να επιστρέψουν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Θυμίζουμε πως πριν τρεις εβδομάδες, αντίστοιχη κατάσταση βίωσε και το Ισραήλ, όταν εκατομμύρια ακρίδες σκίασαν τον ουρανό στα νότια της χώρας, προκαλώντας θρησκευτικούς και βιβλικούς συνειρμούς στο πληθυσμό.
Οι υπεύθυνοι προχώρησαν σε εκτεταμένους ψεκασμούς με εντομοκτόνα από αέρα και στεριά, ούτως ώστε να εξολοθρεύσουν όσες περισσότερες ακρίδες μπορούν, όμως τα έντομα είχαν προλάβει να προκαλέσουν πολλές ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με αρκετούς παραγωγούς πατάτας να διαμαρτύρονται πως έχασαν ένα μεγάλο μέρος από τη σοδειά τους.

Η εβραϊκή μυθολογία θέλει η Αίγυπτος να επλήγη με δέκα διαφορετικούς τρόπους κατά την «Έξοδο» των Ισραηλιτών, με τις ακρίδες να είναι η όγδοη πληγή από αυτές. Ορισμένοι θρησκόληπτοι μιλώντας στα ισραηλινά ΜΜΕ χαρακτήρισαν το φαινόμενο ως «ένα θεϊκό σημάδι».