Κινδυνεύει να ακυρωθεί ο Τόμος της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας;

Loading...


Τον κίνδυνο να «ακυρωθεί» ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας που χορήγησε το στην , κρούει ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας, κ. Επιφάνιος, μετά τις δηλώσεις του φέροντα τον τιμητικό τίτλο «Πατριάρχη Κιέβου» κ. Φιλάρετου.

Ο κ. Επιφάνιος τόνισε ότι το Πατριαρχείο Κιέβου έπαιξε σημαντικό ρόλο ως πρωτεργάτης για τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας και ο «Πατριάρχης» Φιλάρετος έχει κάνει πολλά για να αποκτήσει η εκκλησία της Ουκρανίας την ανεξαρτησία της. Ωστόσο, πρόσθεσε αν γίνουν πράξη του λόγια τότε ο Τόμος της αυτοκεφαλίας κινδυνεύει.

Ο κ. Φιλάρετος με δηλώσεις του στο Ουκρανικό Πρακτορείο, τόνισε ότι ο Μητρ. Επιφάνιος οφείλει (βάσει της αρχικής συμφωνίας) να συνεργάζεται μαζί του, πράγμα που δεν συμβαίνει.

«Δεν αποκλείεται να έχουμε σχίσμα στην νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU)» δήλωσε ο κ. Φιλάρετος, προσθέτοντας ότι έχει τη εξουσιοδότηση να συγκαλέσει συνέλευση.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι από την χορήγηση του Τόμου, έχει συνομιλήσει με τον κ. Επιφάνιο, λιγότερο από πέντε φορές.

«Επειδή δεν υπάρχει επικοινωνία – όπως πρέπει- η εκκλησία θα διαχωριστεί και το καθήκον μου ως Πατριάρχης τώρα είναι να κρατήσω την ουκρανική εκκλησία ενωμένη» είπε.tilegrafima.gr