Eπίδειξη της αεροπορικής ισχύος της έκανε η Ρωσία στην Μόσχα (video)

Loading...


Σε επίδειξη αεροπορικής ισχύος της Ρωσίας εξελίσσεται η  μεγάλη αεροναυτική έκθεση MAKS 2013 που πραγματοποιείται στην αεροπορική βάση Zhukovskiy κοντά στη Μόσχα.

Kαθημερινά παρελαύνουν από τον ουρανό της Μόσχας (η έκθεση ξεκίνησε στις 27 Αυγούστου και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου) δεκάδες προγμένα μαχητικά και αεροσκάφη τα οποία αποτελούν την ανανεωμένη ρωσική εναέρια ισχύ και στέλνουν μήνυμα σε κάθε γωνιά του πλανήτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήδη συνέρχονται από την απαξίωση που υπέστησαν στην δεκαετία του ’90 κια ετοιμάζονται να διεκδικήσουν και πάλι την θέση της αεροπορικής υπερδύναμης.

Στην έκθεση μετέχουν 575 ρωσικές εταιρείες ενώ οι διεθνείς συμμετοχές ανέρχονται στις 289.

Εκτός από την εντυπωσιακή παρουσία των τριών πρωτοτύπων του υπό ανάπτυξη νέου μαχητικού της ρωσικής Αεροπορίας T-50 PAK FA (την οποία έχουμε αναφέρει εδώ), υπήρξαν παράλληλα και αρκετές ακόμη σημαντικές ειδήσεις.

Όπως ανακοινώθηκε αναφορικά με το T-50 η ρωσική εταιρεία Tactical Missile Munitions Company παρουσίασε μια σειρά όπλων τα οποία προορίζονται για το T-50 μεταξύ αυτών και ένα νέο βλήμα αέρος-αλερος με την εκπληκτική εμβέλεια των 200 χλμ. κάτι που όπως είπαν στελέχη της εταιρείας πρόκειται να τις κλειστές αερομαχίες ιστορία καθώς το T-50 θα μπορεί να καταρρίπτει τους αντιπάλους του πολύ πριν αυτοί κατορθώσουν να μπουν στην περιοχή επικινδυνότητας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το νέο μαχητικό της οικογένειας των Sukhoi-27/30 το νέο SU-30SM. Το αεροσκάφος αποτελεί την έκδοση για τη ρωσική Αεροπορία του Su-30MKI το οποίο έχει πωληθεί στην Ινδία. Τόσο το Su-30SM όσο και το ακόμη πιο εξελιγμένο Su-30S Flanker-E  υπηρετούν με τη ρωσική Αεροπορία με το πρόγραμμα των παραδόσεων να συνεχίζεται κανονικά.

Στην έκθεση παρουσιάστηκε  και το νέο μαχητικό της RAC-MiG το MiG-35 με τη ρωσική Αεροπορία να έχει στον προγραμματισμό της την παραγγελία 37 αεροσκαφών

.Μια όμως απο τις πλέον σημαντικές ειδήσεις που έγιναν γνωστές κατά τη διάρκεια της έκθεσης αφορούσαν το νέο ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό PAK DA που βρίσκεται υπο ανάπτυξη.

Όπως έγινε γνωστό το PAK DΑ  θα είναι εξοπλισμένο με υπερ-υπερηχητικά βλήματα (5 mach+) δήλωσε σήμερα πηγή του ρωσικού υπουργείου Αμύνης στο ρωσικό RIA Novosti.

«Το PAK DA θα είναι εξοπλισμένο με όλα τα είδη προηγμένων όπλων μεταξύ αυτών και υπερ-υπερχητικών βλημάτων»,.

Η ίδια πηγή προέβη και σε μια άλλη αποκάλυψη στο ερώτημα που απασχολούσε τους διεθνείς αναλυτές λέγοντας πως το νέο βομβαρδιστικό θα είναι υποηχητικόm ενώ το αεροσκάφος πρόκειται να εισέλθει σε υπηρεσία με τη ρωσική Αεροπορία το 2020.

Στην έκθεση παρουσιάστηκε και το ανανεωμένο βαρύ μεταφορικό αεροσκάφος Il-76MD-90A2 γνωστό και ως Il-476, στο οποίο έχουν πραγματοποιηθεί επεμβάσεις με νέους αναβαθμισμένους κινητήρες, ψηφιακό πιλοτήριο και βελτιωμένο σύστημα προσγείωσης και σύστημα πέδησης. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο με την κατασκευάστρια εταιρεία για την προμήθεια 39 καινούργιων  Il-76MD-90A2.

Εξελίξεις υπήρξαν και στον τομέα των επιθετικών ελικοπτέρων. Η γαλλική εταιρεία Sagem και η ρωσική Kamov συμφώνησαν σε πλαίσιο συνεργασίας για την για μια βελτιωμένη έκδοση του επιθετικού ελικοπτέρου Ka-52 Alligator με στόχο την προώθησή του στη διεθνή αγορά.

Στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας στην έκθεση  παρουσιάστηκε για πρώτη στο κοινό το αντιαεροπορικό σύστημα 50R6 Vityaz ή S-350E το οποίο θεωρείται ως σύστημα μέσου βεληνεκούς το οποίο χρησιμοποιεί το βλήμα  9M96E και προορίζεται για την αντικατάσταση των πρώτων σειρών του S-300 καλύπτοντας το κάτω μέρος του φακέλου της εμβέλειας των S-400 και S-500 «Προμηθέας».

Αναφορικά με το τελευταίο έγινε γνωστό πως το σύστημα πρόκειται να τεθεί σε υπηρεσία το 2017 αντικαθιστώντας τα παλαιότερα αντι-βαλλιστικά συστήματα όπως είναι το A-135 53T6 SH-08 Gazelle έχοντας εμβέλεια η οποία θα φτάνει τα 600 χλμ.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της έκθεσης η Beriev πρόκειται να ξεκινήσει ξανά την παραγωγή του πυροσβεστικού αεροσκάφους του πρωτοποριακού Be-200 με το πρώτο αεροσκάφος νέας παραγωγής να βγαίνει από το εργοστάσιο πριν το τέλος του 2013. «Η παραγωγή του Be-200 έχει ξεκινήσει με το πρώτο αεροσκάφος της νέας παρτίδας παραγωγής να βγαίνει από τη γραμμή παραγωγή μέσα στο έτος», δήλωσε σχετικά ο Victor Kobzev γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας.  Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η Beriev έχει ήδη 12 παραγγελίες, 6 εκ των οποίων προέρχονται από το ρωσικό υπουργείο εκτάκτων αναγκών.

{youtube}WIkrZ2lk-Pg{/youtube}

{youtube}sdKcDuA0_rE{/youtube}