Αγκτσά: Ο αγιατολάχ Χομεϊνί μου είπε να σκοτώσω τον πάπα

Loading...


Τον ηγέτη της ιρανικής επανάστασης και ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν αγιατολάχ Χομεϊνί υποδεικνύει ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ το 1981, ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά που είχε φυλακιστεί για το συμβάν.

Ο άνθρωπος που είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον πάπα, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “Μου υποσχέθηκαν στον παράδεισο. Η ζωή μου και η αλήθεια για την επίθεση εναντίον του πάπα”, το οποίο εκδόθηκε από τον οίκο Chiarelettere.

Σε αυτό αναφέρει ότι αφού δραπέτευσε από τουρκική φυλακή όπου εξέτιε ποινή για τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου, πήγε στο Ιράν. Εκεί, όπως λέει, συνάντησε ένα βράδυ τον ανώτατο ηγέτη της ιρανικής επανάστασης.

“Αλί, του είπε ο αγιατολάχ Χομεϊνί στα τουρκικά, πρέπει να σκοτώσεις τον πάπα στο όνομα του Αλλάχ. Πρέπει να σκοτώσεις τον εκπρόσωπο του διαβόλου στη γη, τον ιερέα του Σατανά στον κόσμο. Μακάρι ο Ιωάννης Παύλος Β’ να πεθάνει από το χέρι σου”, αναφέρει στο βιβλίο του το πρώην μέλος των Γκρίζων Λύκων.

Επίσης αναφέρει λεπτομέρειες για τη συνομιλία που είχε με τον στις 27 Δεκεμβρίου 1983 όταν εκείνος τον επισκέφθηκε στο κελί του για να του δώσει συγχώρεση.

“Ποιος σε διέταξε να με δολοφονήσεις;”, φέρεται να τον ρώτησε ο πάπας, που του υποσχέθηκε να μην αποκαλύψει ποτέ όσα θα του πει.