Με το δάκτυλο στη σκανδάλη-Έληξε το τελεσίγραφο

Loading...


Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος

Το τελεσίγραφο της ουκρανικής κυβέρνησης προς τους φιλορώσους αυτονομιστές να παραδώσουν τα όπλα και να τερματίσουν την κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας εξέπνευσε λίγο μετά από τις 9 το πρωί.Σύμφωνα με το Ρόιτερς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αντάρτες προτίθενται να «συμμορφωθούν» με αυτό.

Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στα ανατολικά της χώρας δείχνουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πλήρως από τη μεταβατική κυβέρνηση.
Αυξάνονται οι φωνές που κάνουν λόγο για οργανωμένη επιχείρηση από την πλευρά της Μόσχας, παρά το ότι τα στρατεύματά της παραμένουν στα σύνορα.

Οι καταλήψεις κρατικών κτιρίων σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και οι συγκρούσεις που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο είναι ενορχηστρωμένες από τη Ρωσία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η οποία δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να ξαναζήσει μία νέα Κριμαία.

Από την πλευρά της, η Μόσχα εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τις απειλές της ουκρανικής κυβέρνησης, καλώντας για μία ακόμη φορά το Κίεβο να σταματήσει τον πόλεμο εναντίον του λαού της. Δείχνοντας την επιθετική της διάθεση, χαρακτήρισε την ουκρανική ηγεσία «σπείρα του Μαϊντάν», η οποία ανέτρεψε τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας.

Ο αριθμός των νεκρών από τα βίαια επεισόδια δεν έχει επιβεβαιωθεί. Διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τρία θύματα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προέρχεται από επίσημα χείλη.

Ένας αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας έχασε τη ζωή του σε επιχείρηση των αρχών να ανακαταλάβουν το αστυνομικό τμήμα που καταλήφθηκε από αυτονομιστές στην Σλαβιάνσκ.

Για το περιστατικό, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ έγραψε στο Facebook ότι υπήρξαν νεκροί και τραυματίες και από τις δύο πλευρές.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ένας φιλορώσος ακτιβιστής έχασε τη ζωή του στην ίδια περιοχή, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ακόμη, ρωσικό κανάλι έδειξε εικόνες στις οποίες φαινόταν το πτώμα ενός στρατιωτικού, χωρίς ωστόσο η πληροφορία αυτή να έχει επιβεβαιωθεί.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «σοβαρή εξέλιξη» την παρουσία στην ανατολική Ουκρανία ανδρών με ρωσικά όπλα και όμοιες στολές παραλλαγής, χωρίς διακριτικά, σαν αυτές που φορούσαν οι Ρώσοι στρατιώτες όταν κατέλαβαν την Κριμαία.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν με νέες κυρώσεις τη Ρωσία, σε περίπτωση που συνεχιστεί η αποσταθεροποίηση στην ανατολική Ουκρανία. Ετικέτες