Νετανιάχου – Ερντογάν: Οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας εισέρχονται σε μία ακόμη περίοδο έντονης αντιπαράθεσης, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τον ουσιαστικά να περιορίσει την επιθετική ρητορική απέναντι στο εβραϊκό κράτος.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, το Ισραήλ παραμένει σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα απέναντι στις περιφερειακές προκλήσεις, ενώ η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία συνεχίζει να αξιολογεί καθημερινά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Οι δηλώσεις Νετανιάχου έγιναν σε τηλεοπτική συνέντευξη, όπου κλήθηκε να σχολιάσει τις συνεχείς επιθέσεις της τουρκικής ηγεσίας κατά του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι απειλές δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες και υπογράμμισε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή την ύπαρξή της.
Η νέα φάση της αντιπαράθεσης
Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα έχει υιοθετήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ, κυρίως λόγω των εξελίξεων στη Γάζα και της ευρύτερης κρίσης στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο Τελ Αβίβ.
Ο Νετανιάχου απάντησε ότι η Τουρκία επιχειρεί να αναδειχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο, εκμεταλλευόμενη την αποδυνάμωση της ιρανικής επιρροής σε ορισμένα μέτωπα. Όπως ανέφερε, η εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ανήκει στο παρελθόν και σήμερα υπάρχει ένα ισχυρό κράτος του Ισραήλ με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του.
Τι μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία
Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων επισημαίνουν ότι η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας δεν αποτελεί απλώς μία ακόμη λεκτική αντιπαράθεση. Αντίθετα, εκτιμούν ότι αντικατοπτρίζει τον ευρύτερο ανταγωνισμό για επιρροή στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αρκετοί διεθνείς αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει τον περιφερειακό της ρόλο, ενώ το Ισραήλ επιχειρεί να διατηρήσει την αποτρεπτική του ισχύ μετά τις τελευταίες στρατιωτικές εξελίξεις στην περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι δημόσιες τοποθετήσεις των δύο ηγετών απευθύνονται τόσο στο εσωτερικό ακροατήριο όσο και στους διεθνείς συμμάχους τους.
Τι λένε οι γεωστρατηγικοί αναλυτές
Ειδικοί σε θέματα διεθνούς ασφάλειας που μίλησαν στο vimaorthodoxias.gr, εκτιμούν ότι μία άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας παραμένει λιγότερο πιθανή, καθώς και οι δύο χώρες διαθέτουν ισχυρές στρατιωτικές δυνατότητες και η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος μπορεί να εκδηλωθεί έμμεσα, μέσω εξελίξεων στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο ή ακόμη και μέσω περιφερειακών οργανώσεων που υποστηρίζονται από διαφορετικά κέντρα ισχύος.
Κατά την εκτίμησή τους, η συνεχής κλιμάκωση της ρητορικής αυξάνει τις πιθανότητες ενός σοβαρού διπλωματικού επεισοδίου ή ενός περιστατικού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη κλιμάκωση.
Η αναφορά στην Αίγυπτο και το Σινά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναφορές του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αίγυπτο και στη Χερσόνησο του Σινά. Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν επαφές με το Κάιρο σχετικά με την εφαρμογή των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979, ενώ επισήμανε ότι ορισμένα ζητήματα βρίσκονται ήδη σε διαδικασία διευθέτησης.
Όπως αναφέρει και το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, η διατήρηση των στρατηγικών συμφωνιών με τις γειτονικές χώρες αποτελεί βασικό πυλώνα της ισραηλινής εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξημένης περιφερειακής αστάθειας.
Οι συνέπειες για την Ελλάδα
Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά και από την Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ έχει ενισχυθεί σημαντικά, τόσο στον τομέα της άμυνας όσο και στην ενέργεια, την ανταλλαγή πληροφοριών και την προστασία κρίσιμων υποδομών.
Έλληνες αναλυτές εκτιμούν ότι η επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας αυξάνει τη σημασία της συνεργασίας Αθήνας και Τελ Αβίβ. Παράλληλα όμως τονίζουν ότι μία γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί κανέναν, καθώς ενδέχεται να επηρεάσει ενεργειακά έργα, θαλάσσιες μεταφορές και τις συνολικές ισορροπίες ασφαλείας.
Τα ελληνοτουρκικά στο νέο περιβάλλον
Αρκετοί γεωπολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Άγκυρα ενδέχεται να επιχειρήσει να μεταφέρει μέρος της έντασης και σε άλλα μέτωπα, προκειμένου να ενισχύσει τον περιφερειακό της ρόλο. Για τον λόγο αυτό, υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει την ενίσχυση των στρατηγικών της συνεργασιών με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης, διατηρώντας ταυτόχρονα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις δεν πρέπει να οδηγούν σε βιαστικά συμπεράσματα. Η διπλωματία εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό εργαλείο αποκλιμάκωσης, ενώ τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των δύο πλευρών.
Το βέβαιο είναι ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου σηματοδοτούν μία ακόμη περίοδο αυξημένης έντασης στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας. Η αντιπαράθεση δεν περιορίζεται πλέον στη δημόσια ρητορική, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό της Μέσης Ανατολής, όπου συγκρούονται στρατηγικά συμφέροντα, ενεργειακές επιδιώξεις και ανταγωνισμοί για την περιφερειακή επιρροή. Για την Ελλάδα, οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ακόμη μία υπενθύμιση ότι η Ανατολική Μεσόγειος παραμένει μία από τις πιο ευαίσθητες γεωπολιτικά περιοχές του πλανήτη και απαιτεί συνεχή διπλωματική εγρήγορση.



















