ΕΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΗΝΟΔΩΡΑΣ, ΜΗΤΡΟΔΩΡΑΣ, ΝΥΜΦΟΔΩΡΑΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήνης των Αγίων παρθένων μαρτύρων Μηνοδώρας, Μητροδώρας, Νυμφοδώρας, ας πούμε λίγα λόγια:

Οι Αγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα,  ήταν αδελφές και κατάγονταν από  τη Βιθυνία. Η λάμψη της παρθενίας και η ωραιότητα των ψυχών και των σωμάτων τους, έκαναν τις τρεις αδελφές να είναι καύχημα και υπερηφάνεια τών χριστιανών. Οι φροντίδες και οι συνήθειες του κόσμου δεν τις απασχολούσαν.

Η μόνη τους φροντίδα ήταν να φροντίζουν και να στολίζουν τον εαυτό τους με συστολή και σωφροσύνη και όχι με φιλάρεσκα πλεξίματα των μαλλιών τους ή με χρυσά ή μαργαριτένια κοσμήματα ή με ρούχα πολυτελή.
Για την αγάπη λοιπόν του Χριστού, άφησαν την πατρίδα τους και πήγαν να κατοικήσουν σε έναν λόφο, κοντά στα Πύθια θερμά λουτρά. Εκεί ασκήτευαν και καλλιεργούσαν ακόμα περισσότερο την σωφροσύνη τους. Γι’ αυτό αξιώθηκαν από τον Θεό να θεραπεύουν ασθένειες, και να τρέχει κοντά τους πλήθος κόσμου.
Όταν το έμαθε αυτό ο ύπαρχος Φρόντων, έστειλε και συνέλαβαν τις τρεις Άγίες αδελφές.
Βλέποντας την φρόνηση και την σύνεση, αλλά και την αφοβία με την οποία τον αντιμετώπιζαν, διέταξε να τις βασανίσουν με τα πιο φρικτά βασανιστήρια. Υπέμειναν με ανδρεία τα μαρτύρια και έτσι ένδοξα παρέδωσαν τις ψυχές τους στον Κύριο Ιησού Χριστό.
Ο ύπαρχος θέλησε να κάψει τα σώματά τους, αλλά οι φλόγες έκαψαν τον ίδιο και έπειτα καταρρακτώδης βροχή έσβησε την φωτιά. Τα σώματα των τριών μαρτύρων παρθένων τάφηκαν με ιδιαίτερο σεβασμό από τους χριστιανούς.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Τας τρείς ενδόξους Παρθένους και αθληφόρους θεόφρονας, τας συνδεδεμένας ενθέως, αδελφική οικειότητι, τας καλλιρόους πηγάς της ευσέβειας, τας αναβλυζούσας, μαρτυρικών αγώνων χάριν αέναον, την θείαν Μηνοδώραν, και την Μητροδώραν την ένδοξον, συν τη κλυτή Νυμφοδώρα, τη εν πάσι καρτερόφρονι, πάντες οι τρυφώντες των άθλων αυτών, συνδραμόντες ύμνοις τιμήσωμεν αυταί γαρ τη Τριάδι, υπέρ ημών αεί πρεσβεύουσι.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος ΔιαμαντόπουλοςΕτικέτες