ΕΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΥΑΝΘΙΑΣ & ΘΕΟΔΩΡΑΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Ευανθίας και της Αγίας Θεοδώρας της Πελοποννήσου, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Ευανθία:
Η μνήμη της Αγίας Ευανθίας εορτάζεται μαζί με του συζύγου της Δημητρίου και του γιου τους Δημητριανού, όπου θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια σεισμού. Στο Συναξάρι όμως του εκατόνταρχου Κορνηλίου βρίσκουμε για τους μάρτυρες αυτούς τα έξης: Ο Δημήτριος και σύζυγος της Ευανθίας ήταν φιλόσοφος και άρχοντας της πόλης Σκεψέων ή Σκήψης της Μ. Ασίας, και διώκτης των Χριστιανών. Η γυναίκα του Ευανθία και ο γιος του Δημητριανός ήταν στον ναό και προσεύχονταν, μαζί με τον Κορνήλιο.

Τη στιγμή όμως εκείνη που προσεύχονταν έγινε σεισμός και η Ευανθία με τον Δημητριανό καταπλακώθηκαν στα ερείπια του ναού, φωνάζοντας το όνομα του Κορνηλίου. Το γεγονός αυτό το έμαθε ο Δημήτριος, βρήκε τον Κορνήλιο και τον παρακάλεσε να σώσει την οικογένειά του.  Και έτσι και έγινε! Ο Κορνήλιος έβγαλε ζωντανούς από τα ερείπια τη σύζυγο και το γιο του Δημητρίου, όπου αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μεταστροφή του στον Χριστό, καθώς και όλων των κατοίκων της πόλης εκείνης.

ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑΗ Αγία Θεοδώρα της Βάστα Πελοποννήσου:
Η Αγία Θεοδώρα είναι τοπική Αγία, έζησε τον 10ο αιώνα μ.Χ. στην κεντρική Πελοπόννησο (σύνορα Μεσσηνίας – Αρκαδίας). Από μικρή αγάπησε τον θεάνθρωπο και λυτρωτή Χριστό και σ’ αυτόν αφιέρωσε τη ζωή της. Έζησε σαν μοναχός σε ανδρικό μοναστήρι της άνω Μεσσηνίας και έφτασε σε μεγάλο ύψος αγιότητας. Συκοφαντήθήκε όμως βάναυσα, ότι άφησε έγκυο κοπέλα της περιοχής! Τα ήθη της εποχής εκείνης ήταν τέτοια, ώστε βιαστικά την καταδίκασαν σε θάνατο. Τον λόγο όμως που δεν αποκάλυψε οτι ήταν γυναίκα αλλά υποδιοταν τον άντρα δεν το γνωρίζουμε, αυτό το μυστικό της το γνωρίζει η ίδια και ο Θεός. Γεγονός είναι ότι φορτώθηκε ξένη ντροπή και αποφάσισε να μαρτυρήσει από αγάπη. Τα τελευταία λόγια της ήταν: «Το σώμα μου να γίνει ναός, τα μαλλιά μου πελώρια δέντρα και το αίμα μου ποτάμι».

Tα  λόγια της Αγίας Θεοδώρας βγήκαν αληθινά !!!
Δεκαεπτά πελώρια δένδρα ξεπηδούν από τη στέγη της, ενώ από τα θεμέλιά της αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού.

alt

 

 

 

 

 

 

 

Ευχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος ΔιαμαντόπουλοςΕτικέτες