Κατά της απελευθέρωσης της χρήσης ναρκωτικών τάχθηκε ο πάπας από φαβέλα του Ρίο

Loading...


Ο πάπας Φραγκίσκος ο Α’ από το Ρίο ντε Τζανέιρο τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης της χρήσης των ναρκωτικών, προτρέποντας τις λατινοαμερικανικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν τη ρίζα του προβλήματος, «τη μάστιγα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών».

«Λύση δεν είναι η απελευθέρωση της χρήσης των ναρκωτικών, όπως συζητήθηκε σε διάφορα μέρη της Λατινικής Αμερικής, που θα μειώσει την εξάπλωση και την επιρροή της χημικής εξάρτησης», ανέφερε ο πάπας, κατά την επίσκεψή του σε μια καθολική νοσοκομειακή μονάδα που ειδικεύεται στη φροντίδα των τοξικομανών.
Ο ποντίφικας μίλησε με τοξικομανείς και το προσωπικό του νοσοκομείου «Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης», στις παρυφές της φαβέλας Μπορέλ στα βόρεια του Ρίο.
«Η μάστιγα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, η οποία προωθεί τη βία και σπέρνει τον πόνο και τον θάνατο, απαιτεί μια πράξη θάρρους του συνόλου της κοινωνίας για την καταπολέμησή της», τόνισε.
Σύμφωνα με τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας «είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αποτελούν τη βάση της χρήσης (ναρκωτικών), η προώθηση μιας καλύτερης δικαιοσύνης και η εκπαίδευση των νέων στις αξίες που οικοδομούν τη ζωή».

Η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή της λατινικής Αμερικής έχει κοστίσει τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους στο Μεξικό τα τελευταία χρόνια ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι θάνατοι στην Κολομβία και τη Βραζιλία.
Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Ότο Πέρες, και οι πρώην πρόεδροι, Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο της Βραζιλίας, Βιθέντε Φοξ και Ερνέστο Ζεντίλο, του Μεξικού και ο Σέζαρ Γκαβιρία της Κολομβίας είναι υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας, ενώ ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα έχει ήδη προτείνει τη νομιμοποίηση του συγκεκριμένου ναρκωτικού.