Αγιος Ανδρέας: Ο μεγαλύτερος Ναός στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


30 Νοεμβρίου και σήμερα είναι η γιορτή του . Μια από τις πλέον σημαντικές εορτές της Ορθοδοξίας, καθώς η Εκκλησία τιμά ιδιαίτερα τον Απόστολο Ανδρέα ο οποίος φέρει το όνομα Πρωτόκλητος, μιας και μαζί με τον Απόστολο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή ήταν οι πρώτοι μαθητές του Ιησού.

Ο Απόστολος Ανδρέας δίδαξε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας πριν καταλήξει στην Αχαΐα και ο λαός της τον αγάπησε θερμά. Εκεί τελικά μαρτύρησε. Η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθύπατου Αχαΐας Αιγεάτου, αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαριά αρρώστια που είχε, πίστεψε στο Χριστό. Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο και με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα και τον σταύρωσε σε σχήμα Χ.

Οι Χριστιανοί της Αχαΐας θρήνησαν βαθιά τον θάνατο του. Ο πόνος τους έγινε ακόμη πιο μεγάλος, όταν ο ανθύπατος Αιγεάτης αρνήθηκε να τους παραδώσει το άγιο λείψανο του, για να το θάψουν. Την ίδια μέρα όμως, ο Αιγεάτης τρελάθηκε κι αυτοκτόνησε. Οι Χριστιανοί τότε με τον επίσκοπο τους τον Στρατοκλή, πρώτο επίσκοπο των Πατρών, παρέλαβαν το λείψανο και το έθαψαν.

Διαβάστε εδώ:  Αγίου Ανδρέα: Ενα συγκλονιστικό θαύμα

Το λείψανο και κάρα του Αγίου μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το 1460 το παρέλαβε ο Πάπας Ρώμης και το εναποθέτησε στο Ναό του Αγίου Πέτρου. Στην πόλη της Πάτρας, επανακομίσθηκαν και φυλάσσονται από την 26η Σεπτεμβρίου 1964 μ.Χ. η τιμία Κάρα του Αγίου και από την 19ην Ιανουαρίου 1980 μ.Χ. λείψανα του Σταυρού, του μαρτυρίου του.

Η μεγαλύτερη εκκλησία της Ελλάδας
Ο Ναός του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στη χώρα. Η κατασκευή της βυζαντινού ρυθμού εκκλησίας ξεκίνησε το 1908 και εγκαινιάστηκε το 1974. Καλύπτει εμβαδόν περίπου 1.800 τετραγωνικών μέτρων. Πάνω στον κεντρικό θόλο υπάρχει ένας επίχρυσος σταυρός μήκους 5 μέτρων, και στους υπόλοιπους θόλους υπάρχουν 12 μικρότεροι σταυροί. Αυτοί οι σταυροί συμβολίζουν τον Ιησού και τους Αποστόλους του. Το εσωτερικό του Ναού είναι διακοσμημένο με βυζαντινής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες και μωσαϊκά.

 

 • Διαβάστε όλες τις ειδήσεις  και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr • Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

  Επικαιρότητα ΕΔΩ 

  Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα - Όλες οι γιορτές

  Όλες οι προσευχές : Προσευχή 

   
 • tilegrafima.gr