Συνάντηση του Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος με τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο

Loading...


Δεξίωση προς τιμήν του Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος, Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, παρετέθη στις 17 Νοεμβρίου 2012 στα γραφεία του Πατριαρχείου Σερβίας στο Βελιγράδι εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας.
 
 

 
 
Στη δεξίωση παρέστησαν ο Αγιώτατος Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, Ιεραρχία και ιερός κλήρος του Πατριαρχείου Σερβίας, μέλη της συνοδείας του Σεβασμιωτάτου κ. Ιλαρίωνος, ο πρωθιερέας Βιτάλιος Ταράσγιεφ, Προϊστάμενος του Μετοχίου του Πατριαρχείου Μόσχας στο Βελιγράδι, ΄βουλευτής της Άνω Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Α. Λισίτσυν, ο κ. Β. Ουλασέβιτς, Πρέσβευτής  Σύμβουλος της Ρωσικής Πρεσβείας στη Σερβία, Ρώσοι και Σέρβοι πολιτικοί, διπλωμάτες και επιχειρηματίες.
Ληξάσης της δεξιώσεως ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ μίλησε με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Ειρηναίο.
 
Επίσης στις συνομιλίες συμμετείχαν εκ μέρους της Σερβικής Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος, ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος και ο Επίσκοπος Μοράβιτσι Αντώνιος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Σερβίας στη Μόσχα. Από τη Ρωσική πλευρά συμμετείχαν ο πρωθιερέας Βιτάλιος Ταράσγιεφ και ο πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτούσκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διορθοδόξων σχέσεων.
Συζητήθηκαν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων σχετικά με τις προοπτικές της περαιτέρω ανάπτυξης των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Σερβίας και Ρωσίας σε διάφορους τομείς καθώς και θέματα πανορθοδόξου ενδιαφέροντος.
Μετά το πέρας της συναντήσεως ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας προσέφερε στον Πατριάρχη Ειρηναίο και τους Ιεράρχες της Σερβικής Εκκλησίας αντίτυπα του μόλις κυλοφορήσαντος στη Σερβική γλώσσα πονήματός του «Πατριάρχης Κύριλλος: η ζωή και η κοσμοαντίληψή του».