Πραγματοποίηση συνεδρίου από την Ρωσική εκκλησία (φωτο)

Loading...


Το στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Απόδημοι Ρώσοι και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας: εμπειρία συνεργασίας στην Αφρική και την Νοτιοδυτική Ασία»

συνδιοργάνωσαν στις 21 Δεκεμβρίου 2013 στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας με υποστήριξη του Ιδρύματος «Ρωσικός κόσμος» το οποίο ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2013.

Το πρώτο παρόμοιο συνέδριο διεξάχθηκε το 2009 στις Βρυξέλλες, ενώ τα επόμενα στο Μπουένος Αϊρες Αργεντινής, το Πεκίνο Κίνας, τον Σαν Φρανσίσκο ΗΠΑ. 

Φέτος στην εκδήλωση συμμετείχαν κληρικοί καθώς και διπλωμάτες και εκπρόσωποι των οργανισμών των αποδήμων Ρώσων από το Μαρόκο, την Τυνησία, το Ζιμπάμπουε και διάφορες πόλεις της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αναστάσεως του Σωτήρος Τυνησίας Πρωθιερέας Δημητρίου Νετσβτάγιεφ, του Ιερέας Μαξίμου Μασσαλίτιν, Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αναστάσεως του Σωτήρος Ραμπάτ.

Για να συμμετάσχουν στην συνεδρία του στρογγυλού τραπεζιού στην Ιωαννούπολη αφίχθη αντιπροσωπεία του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Μπουλέκωφ, Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΤΕΕΣ.

alt
alt
alt

Την παραμονή ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματικής αποστολής  στην Πρετόρια Πρέσβης της Ρωσίας στην Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής κ. Μ. Πετρακώφ παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των συνέδρων.

Η συνάντηση άρχισε στις 21 Δεκεμβρίου στο ενοριακό κέντρο του Ναού Αγίου Σεργίου Ραντονέζ Ιωαννουπόλεως.

Στην αρχή ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Μπουλέκωφ χαιρέτησε το ακροατήριο, τον ακολούθησε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Ρώσων Αποδήμων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σ. Νικολάγιεφ, ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής κ. Μ. Πετρακώφ και ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Σεργίου Ραντονέζ Ιωαννουπόλεως ιερέας Δανιήλ Λουγκοβοϊ.

Ειδικότερα ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος τόνισε ότι αυτά τα φόρα είναι ιδιαίτερης σημασίας για τους Αποδήμους, διότι τόσο οι κληρικοί, όσο οι λαϊκοί από την ίδια περιοχή του κόσμου έχουν τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεως επί επίκαιρων θεμάτων του ενοριακού βίου, να μοιρασθούν την εμπειρία της συνεργασίας με τις αρχές της χώρας διαμονής, τις Ρωσικές Πρεσβείες και τους οργανισμούς των Αποδήμων.

Από την πλευρά του ο Ιερέας Δανιήλ Λουγκοβοϊ ενημέρωσε για το πληροφοριακό και το μορφωτικό έργο της υπό διεύθυνσή του ενορίας του Αγίου Σεργίου, τη διαποίμανση των Αποδήμων στη Δημοκρατία της Νότας Αφρικής, τη Μοζαμβίκη και τη Ναμίμπια. Επίσης μίλησαν και λοιποί σύνεδροι.

Αυθημερόν το απόγευμα οι κληρικοί τέλεσαν αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Σεργίου Ραντονέζ, την οποία παρακολούθησαν οι σύνεδροι και οι ενορίτες του Ναού.

Μετά το πέρας της ακολουθίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ιερού κλήρου, κατά την οποία συζητήθηκαν πρακτικά θέματα της ποιμαντικής διακονίας στην Αφρική και τη Νοτιοδυτική Ασία.

Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου στις 22 Δεκεμβρίου ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Μπουλέκωφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μοσχας, τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σεργίου Ραντονέζ Ιωαννουπολεως, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Ιερέα Δανιήλ Λουγκοβοϊ και λοιπούς κληρικούς συνέδρους.

Τη Λειτουργία παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, σύνεδροι καθώς και Απόδημοι Ρώσοι κάτοικοι της Ιωαννουπόλεως και λοιπών πόλεων της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής.

Μετά το πέρας της Θείας Μυσταγωγίας ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Οσίου Σεργίου του Ραντονέζ το διάστημα 2000 -2004 ενημέρωσε τους ενορίτες για τη γενομένη συνάντηση σχετικά με τη συνεργασία της Εκκλησίας με τους εν Αφρικῃ και Νοτιοδυτικῃ Ασίᾳ Αποδήμους Ρώσους και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όσους προσέφεραν στην οργάνωση του ενοριακού βίου των Ρωσόφωνων πιστών στη Νότια Αφρική.

Εν συνεχεία στο παρεκκλήσι του Αγίου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου ετελέσθη το ιερό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων κτητόρων, δωρητών, αφιερωτών και ενοριτών οι οποίοι συνείσφεραν στην ανέγερση του πρώτου Ρωσικού Ναού στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής.

alt
alt