Βαριές οι καμπάνες της Ιεράς Συνόδου για τον πρώην πλέον ηγούμενο Αντίπα

Loading...


Νεότερες πληροφορίες από την Πάτμο 

Της Σμαράγδας Μουλιάτη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από έγκυρες πηγές, γιατί τουλάχιστον μετά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου για την απαλλαγή του από την ηγουμενία δεν πληροφορηθήκαμε αν εστάλη διευκρινιστικό πατριαρχικό γράμμα για τις καμπάνες και τους ακριβείς λόγους που επεβλήθησαν, όχι μόνο τον απαλλάσουν  από την ηγουμενία, αλλά του στερούν και το οφίκιο του πρώην ηγουμένου. Παράλληλα δεν του επιτρέπουν να εγκαταβιώσει στην Ιερά Μονή, αλλά ούτε και εκτός Πάτμου, όπως π.χ.  στο Άγιο Όρος που ήταν η αρχική σκέψη του πρώην ηγουμένου. Τον παραπέμπουν στο κάθισμα του Αγίου Νεκταρίου στα Λουκάκια.
Οι πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι απομακρύνονται από την Ιερά Μονή 4 μοναχοί, οι οποίοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στην αδελφότητα. Από αυτούς,  ο ένας που είχε άπορρίψει την ένταξη του στην αδελφότητα  το Πατριαρχείο,  ήταν εφημέριος στους Αρκιούς κάποια στιγμή, εκ δευτέρου χειροτονημένος ο  άλλος με υπεύθυνη θέση  στην Ι.Μ. ανήκε στο Άγιο Όρος, όπως και ο τρίτος αγιορείτης και παλαιοημερολογίτης. Ο τέταρτος είχε έρθει από το εξωτερικό.

Τέλος εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος διέγραψε από αδελφό της Μονής πρώην ηγούμενο.

Επειδή δεν έχουμε ακόμα επίσημα τις ειδήσεις αυτές, γι αυτό και περιμένουμε το Πατριαρχικό γράμμα με όλες τις λεπτομέρειες.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου η Αγία και Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε από της Τετάρτης 20ης , μέχρι και του Σαββάτου 23ης Φεβρουαρίου 2013:

Α) απήλλαξε τον Πανοσιολο. Αρχιμανδρίτη κ. Αντίπαν Νικηταράν από των καθηκόντων αυτού ως Ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και Πατριαρχικού Εξάρχου Πάτμου,

Β) διώρισε τον Οσιολ. Ιερομόναχον κ. Κύριλλον , Εκκλησιάρχην της Μονής, Τοποτηρητήν της Ηγουμενίας και

Γ) διώρισε τον Σεβ. Μητροπολίτην Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ Πατριαρχικόν Επίτροπον της Ιεράς Μονής και της Εξαρχίας Πάτμου.

Αυτό που εμάς δημοσιογραφικά μας προβλημάτισε,  γιατί αφού δεν ήταν αρμοδιότητα του Σεβασμιώτατου Μιλήτου, σε ερώτηση μας απάντησε ευθέως ότι δεν απομακρύνεται ο ηγούμενος και σε ερώτηση δημοτικού συμβούλου στον Δήμο της Πάτμου που τον επισκέφθηκαν 13 Φεβρουαρίου λίγες ώρες πριν αναχωρήσουν από την Πάτμο, απάντησε με τρόπο που άφησε παρόμοιες εντυπώσεις; Με όλο το  σεβασμό στο πρόσωπο του Σεβασμιώτατου, το ακριβές θα ήταν,  επειδή τους Πάτμιους απασχολούσε, τι θα γίνει με τον ηγούμενο,  αν το καταστατικό υπεγράφη και πως είναι αυτό,  πως την απάντηση θα δώσει η Ιερά Σύνοδος. Οι λάθος απαντήσεις σε δημοσιογράφους δεν βοηθούν στη σωστή ενημέρωση.