Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κάνει έκκληση για προσευχή για τις φωτιές στην Αυστραλία

Loading...


Με εγκύκλιό του προς όλες τις ενορίες της ο καλεί τον κλήρο και το λαό σε κοινή προσευχή και παρακαλεί τους κληρικούς την Κυριακή 17 Νοεμβρίου να διαβάσουν τις ευχές επί ανομβρία και κατάσβεση πυρός.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, απέστειλε επιστολή συμπαθείας προς τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας κ. Scott Morrison και προς όλους τους για την κατάσβευση της πυρκαϊάς, που για μέρες βασανίζει την Αυστραλιανή Ήπειρο, ενώ δήλωσε στα Μέσα Γενικής Ενημέρωσεως τα εξής:

«Παρακολουθώ με θλίψη και με πόνο ψυχής την ανυπολόγιστη ανθρώπινη και οικολογική καταστροφή που συντελείται στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην πολιτεία της Κουινσλάνδης και σε άλλες περιοχές της Αυστραλιανής επικράτειας, εξαιτίας των πολυάριθμων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και μαίνονται έως και σήμερα.

Η σκέψη μου, από την πρώτη στιγμή, ευρίσκεται στις οικογένειες των θυμάτων, προσευχόμενος στον φιλάνθρωπο Κύριο να τις ενδυναμώνει στις δύσκολες αυτές ώρες που περνούν, καθώς επίσης στους τραυματίες και σε όσους υπέστησαν απώλεια περιουσιών, για τους οποίους εύχομαι ολόψυχα να επουλωθούν τάχιστα οι πληγές τους. Παράλληλα, μετέχω στην αγωνία όσων εξακολουθούν να δοκιμάζονται από την απειλή των πυρκαγιών και προσεύχομαι για την αποτροπή κάθε περαιτέρω κινδύνου, προσβλέποντας στην ευόδωση του άοκνου και αξιέπαινου αγώνα που δίνουν οι δυνάμεις κατασβέσεως.

Επιθυμώ ακόμη να εκφράσω σε όλους τους πληγέντες τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση σύσσωμου του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, καθώς και να μεταφέρω την πατρική συμπάθεια του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Η προσευχή όλων μας βρίσκεται στραμμένη στην ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων, στην αποκατάσταση της υγείας των τραυματιών και στην προστασία συνολικά της Δημιουργίας του Θεού.

Τέλος, στις δραματικές αυτές στιγμές που διανύουμε, είναι επιβεβλημένο να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις από τις ασεβείς παρεμβάσεις μας στο φυσικό περιβάλλον και να συνειδητοποιήσουμε τη βαριά ευθύνη όλων μας, έναντι Θεού και ανθρώπων, για τη διαφύλαξη της Θείας Δημιουργίας».

Η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου περιγράφει την όλη κατάσταση και καλεί κλήρο και λαό να προσευχηθεί. «Εμείς οἱ Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί ἀγωνιζόμαστε στό ὄνομα τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ. Δέν ὑπάρχει ἱσχυρότερο ὅπλο ἀπό τήν προσευχή οὔτε στή γῆ οὔτε στόν οὐρανό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μακάριος.

Ακολουθεί το κείμενο της Εγκυκλίου.

Τιμιώτατοι Αδελφοί συνεπίσκοποι, αγαπητοί πρεσβύτεροι και διάκονοι, μοναχοί και μοναχές και αγαπητά μου παιδιά, Όλοι μας τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες δυσάρεστων καταστάσεων, οι οποίες προκαλούν βαθύτατη θλίψη και οδύνη στην ψυχή μας. Πάνω από 600 σχολεία έκλεισαν λόγω των καταστρεπτικών πυρκαιών που πλήττουν την περιοχή της Νέας Νοτίου Ουαλίας. Το μέτωπο της φωτιάς ξεπερνά τα 1000 χιλιόμετρα και χιλιάδες πυροσβέστες αγωνίζονται για την κατάσβεσή της. Κάηκαν πολλά σπίτια, χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Μέσα σε αυτή τη μεγάλη οδύνη έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη μάστιγα της ξηρασίας, η οποία πλήττει τον τόπο μας τα τελευταία χρόνια και η οποία αποτελεί τη βασική αιτία των πολλών πυρκαιών. Πολλά μέρη εδώ στην Αυστραλία δεν έχουν νερό, διότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει βρέξει. Ξηραίνονται οι πεδιάδες μας. Τα ζώα πεθαίνουν από τη δίψα. Οι καλλιέργειες καταστρέφονται. Οι κτηνοτρόφοι σκοτώνουν τα ζώα τους, διότι δεν αντέχουν να τα βλέπουν να αργοσβήνουν από τη δίψα. Τεράστιες εκτάσεις ερημώνονται και αμέτρητοι συνάνθρωποί μας απογοητεύονται και καταθλίβονται, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι φτάνουν ως την αυτοκτονία.

Διαβάστε εδώ:  Ο Αυστραλίας Μακάριος στο Ιδρυμα παιδιών με ειδικές ανάγκες «Εστία»

Για τους παραπάνω λόγους, θα ήθελα θερμώς να σας παρακαλέσω, πρώτον, να μη χάνετε την πίστη σας και την ελπίδα σας προς το Θεό. Τον Θεό δεν Τον βλέπουμε μέσω των ανθρωπίνων επιτυχιών μας, αλλά μέσα από την αδυναμία μας. Ενδεχομένως, μια θλίψη και μια δοκιμασία να μας βοηθήσουν να φθάσουμε εκεί όπου δεν εφτασαν οι επιτυχημένοι του κόσμου τούτου. Δεύτερον, σας καλώ όλους να προσευχηθούμε θερμά και καρδιακά. Εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αγωνιζόμαστε στο όνομα του Ιησού Χριστού. Δεν υπάρχει ισχυρότερο όπλο από την προσευχή ούτε στη γη ούτε στον ουρανό. Σας παρακαλώ με όλη μου την αγάπη να ενώσουμε τις προσευχές μας και, όλοι μαζί, να ζητήσουμε το έλεος του Θεού. Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής 17ης Νοεμβρίου θα γίνει ταυτόχρονα δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο, τους Επισκόπους μας και τους ιερείς μας σε όλους τους Ναούς της Αυστραλίας, θα διαβάσουμε την ευχή για την κατάσβεση της φωτιάς και, παράλληλα, τις ευχές «επί ανομβρία». Γονατίστε και προσευχηθείτε. Ζητήστε την προσευχή των παιδιών μας. Επιστρατεύστε τους πάντες για προσευχή.

Στρέφω, τούτη την κρίσιμη ώρα για την Αυστραλία και το λαό μας, τη σκέψη μου στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον παρακαλώ, με όλο μου το σεβασμό και την υιική μου αγάπη, να προσευχηθεί για μας και για τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνει η νέα μας πατρίδα, που είναι επαρχία και κληρουχία της Μητρός Εκκλησίας. Επίσης, παρακαλώ με αδελφικό σεβασμό τους αγίους Αρχιερείς στην Πόλη, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο να δεηθούν, για να ευλογήσει ο πανάγαθος Θεός την Πέμπτη Ηπειρο. Κάνω θερμή έκκληση και στα Μοναστήρια του Αγίου Όρους, στη Μονή της μετανοίας μου και σε όλα τα Μοναστήρια της Εκκλησίας μας να αφιερώσουν λίγο προσευχητικό χρόνο για την δοκιμασία της Αυστραλίας. Τους παρακαλώ να μη μας ξεχνούν. Είμαι σίγουρος ότι ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει, αλλά θα εισακούσει τις προσευχές όλων μας και θα καταδροσίσει το πρόσωπο της γης με πλούσιο όμβρο, ώστε να καρποφορήσει η γη για τους φτωχούς, τα νήπια, τα κτήνη, τα φυτά, τα έμψυχα και τα άψυχα της επικράτειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Ευχαριστώ ολοκαρδίως για την άμεση και θερμή ανταπόκρισή σας. Σας ασπάζομαι όλους πατρικώς και διατελώ με αγάπη Χριστού.

Εν Σύδνεϋ, τη 14η Νοεμβρίου 2019

Ο Αρχιεπίσκοπός σας

† Ο Αυστραλίας Μακάριοςtilegrafima.gr