Έντονες ζυμώσεις με στόχο την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας

Loading...


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

O Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε μια συνάντηση με τον Εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού Ιωβ.

«Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προσοχή της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως για το θέμα της ενιαίας εθνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία» σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Ο Πρόεδρος επέστησε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως έχει αναθέσει σε μια ειδική επιτροπή την εξέταση της αίτησης του ουκρανικού Κοινοβουλίου σχετικά με την παροχή της  της αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος ελπίζει ότι η Επιτροπή δεν θα καθυστερήσει το έργο της, δεδομένης της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο διαβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές αρχές είναι ενωμένες στην επιδίωξη τους να έχουν μια ενιαία εθνική Ορθόδοξη Εκκλησίας και σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα καθίσταται ολοένα και πιο επίκαιρο υπό τον φόντο των παγκόσμιων προκλήσεων.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους πιστούς να εφαρμόσουν τις φιλοδοξίες τους για την ενιαία εκκλησία,» δήλωσε ο Petro Poroshenko.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Οικουμενιού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και διαβεβαίωσε ότι ο  θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν το ρόλο του κράτους και της εκκλησίας αναφορικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του θρησκευτικού παράγοντα για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Τέλος ο Ποροσένκο  συνεχάρη το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την επιτυχή διεκπεραίωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Νομίζω ότι έχει επιβεβαιώσει και ενίσχυσει την εξουσία του Παναγιωτάτου στον ορθόδοξο κόσμο», είπε ο Πρόεδρος.