Θεσσαλονίκη: Στον Άγιο Σπυρίδωνα Τριανδρίας έως τις 16 Νοεμβρίου το ιερό κειμήλιο των Παθών του Χριστού – Θα το μεταφέρει ο Γέροντας Εφραίμ.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Θεοχάρη
Ένα ιδιαίτερο προσκύνημα θα φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη από την Τετάρτη 11 έως τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2026, καθώς ο Τίμιος Κάλαμος του Κυρίου θα μεταφερθεί από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μονής πρόκειται για την πρώτη έξοδο του ιερού κειμηλίου από το Άγιον Όρος. Η μεταφορά του πραγματοποιείται προς ευλογία και αγιασμό των πιστών, με πρόγραμμα λατρευτικών ακολουθιών σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του.
Ο Τίμιος Κάλαμος συνδέεται με τα γεγονότα του Θείου Πάθους και φυλάσσεται στο Βατοπαίδι μέσα σε ιστορική λειψανοθήκη. Η παρουσία του στην Τριανδρία θα δώσει στους πιστούς τη δυνατότητα να προσκυνήσουν το κειμήλιο και να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες ακολουθίες.
Η υποδοχή και η πρώτη αγρυπνία
Το ιερό κειμήλιο θα κομίσει ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου. Η επίσημη υποδοχή έχει οριστεί για τις 17:00, στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος.
Θα ακολουθήσει Δοξολογία, χοροστατούντων των Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου και Θεσσαλονίκης Φιλοθέου. Αμέσως μετά θα τελεστεί Παράκληση προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.
Το λατρευτικό πρόγραμμα της πρώτης ημέρας θα συνεχιστεί το βράδυ με Αρχιερατική Αγρυπνία, από τις 20:00 έως τις 00:30. Θα περιλαμβάνει Εσπερινό, Όρθρο και Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου.
Ομιλία του Γέροντος Εφραίμ
Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, στις 18:30, ο Γέροντας Εφραίμ θα πραγματοποιήσει ομιλία στο πνευματικό κέντρο του ναού. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα που συνοδεύει το προσκύνημα, προσφέροντας μια ακόμη ευκαιρία πνευματικής επικοινωνίας με τον Καθηγούμενο της αγιορείτικης αδελφότητας.
Καθημερινά προβλέπονται Θείες Λειτουργίες, Παρακλήσεις, Χαιρετισμοί και δεήσεις υπέρ υγείας, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ιερές αγρυπνίες.
Ξεχωριστή θέση κατέχει η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Κυριακής 15 Νοεμβρίου, κατά την οποία θα ιερουργήσει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος.
Η παραμονή του Τιμίου Καλάμου θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου. Μετά τις προβλεπόμενες ακολουθίες και δεήσεις, το κειμήλιο θα αναχωρήσει από τον ναό.
Η ιστορική λειψανοθήκη
Ο Τίμιος Κάλαμος φυλάσσεται σε λειψανοθήκη σερβικής προέλευσης, στο κέντρο της οποίας υπάρχει κοίλωμα με πατριαρχικό σταυρό. Κατά μήκος και πλάτος του σταυρού είναι ενσωματωμένη λωρίδα από το ιερό κειμήλιο, ενώ περιμετρικά βρίσκονται, σε ιδιαίτερα φατνώματα, λείψανα αγίων.
Η κατασκευή της λειψανοθήκης τοποθετείται από ερευνητές στον 16ο ή τον 17ο αιώνα, χωρίς να σώζεται επιγραφή ή χρονολογία που να προσφέρει ασφαλή τεκμηρίωση. Η εκτίμηση ότι δωρήθηκε στη Μονή από Σέρβους ευγενείς διατυπώνεται ως πιθανότητα.
Η ιστορική αυτή αβεβαιότητα αφορά τη χρονολόγηση και την προέλευση της λειψανοθήκης. Η εκκλησιαστική τιμή προς το κειμήλιο συνδέεται με την παράδοση των Παθών του Χριστού, την οποία υπενθυμίζει στους προσκυνητές.
Το καλάμι στην ευαγγελική διήγηση
Στο 27ο κεφάλαιο του Κατά Ματθαίον Ευαγγελίου περιγράφεται ο εμπαιγμός του Ιησού από τους στρατιώτες του Πιλάτου. Αφού Του φόρεσαν κόκκινη χλαμύδα και ακάνθινο στεφάνι, τοποθέτησαν καλάμι στο δεξί Του χέρι, ως σκωπτική απομίμηση βασιλικού σκήπτρου. Στη συνέχεια το χρησιμοποίησαν για να Τον χτυπήσουν στην κεφαλή.
Μέσα σε αυτό το ευαγγελικό πλαίσιο εντάσσεται η προσκύνηση του Τιμίου Καλάμου. Για την ορθόδοξη λατρευτική ζωή, αποτελεί υπενθύμιση της ταπείνωσης και του εκούσιου Πάθους του Κυρίου, με επίκεντρο την προσευχή και τη συμμετοχή των πιστών στη ζωή της Εκκλησίας.























