Ανησυχία για τις μικτές οικογένειες, έκκληση στον νέο Πάπα και πρόταση για επίσκεψη στη Νίκαια και το Φανάρι-Ανάγκη συνεννόησης για κοινή ημερομηνία Πάσχα.
Του Γιώργου Θεοχάρη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Σε κήρυγμα του στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κολωνακίου στις 11 Μαΐου 2025, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έστειλε σαφές μήνυμα ενότητας προς τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, εκφράζοντας την επιθυμία να επανεκκινήσει η προσπάθεια καθιέρωσης κοινής ημερομηνίας για τον εορτασμό του Πάσχα από όλους τους Χριστιανούς.
Ο Προκαθήμενος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανέφερε ότι ο ίδιος και ο εκλιπών Πάπας Φραγκίσκος είχαν συνεργαστεί στενά με αυτόν τον στόχο, προσθέτοντας πως «ελπίζουμε ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ΄ να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή για το καλό των πιστών σε όλον τον κόσμο, ιδίως των μικτών οικογενειών στις χώρες της διασποράς».
Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως έχει κατά καιρούς απευθύνει αντίστοιχες εκκλήσεις και προς τη Ρωμαιοκαθολική Σύνοδο αλλά και σε διαθρησκειακά φόρα μέσω του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα οριστική σύγκλιση.
Το ελληνικό παράδειγμα και η αποφυγή διχασμού
Ο Πατριάρχης ανέδειξε ως θετικό παράδειγμα την πρακτική που εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα, όπου η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει επιτρέψει στους πιστούς της να εορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους Ορθόδοξους. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό εφαρμόζεται «χωρίς καμία δογματική σύγχυση, χωρίς κοινές λειτουργίες, και παρά τις επιθέσεις ύποπτων κύκλων».
«Είναι ζήτημα ποιμαντικής ευθύνης και όχι θεολογικής συγχώνευσης», υπογράμμισε, δίνοντας το στίγμα μιας προσέγγισης που ενώνει χωρίς να συγχέει.
Ο ίδιος απηύθυνε πρόταση ώστε ο νέος Πάπας να επισκεφθεί την ιστορική Νίκαια, εκεί όπου έγινε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος, και να τιμήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με επίσκεψη στις 30 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέα.
Ανοιχτό μήνυμα ειρήνης και θρησκευτικής διπλωματίας
Στην ίδια ομιλία του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επεξέτεινε τη θεολογική του έκκληση και σε πολιτικό επίπεδο. «Προσδοκούμε από τον νέο ποντίφικα να συμβάλει στην ειρήνευση όχι μόνο στον κοινωνικό αλλά και στον γεωπολιτικό χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη για συμβολή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή αλλά και στην αποφυγή σύγκρουσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, εστιάζοντας στον ρόλο της Εκκλησίας ως διαμεσολαβητή και πυλώνα ειρηνικής συνύπαρξης.
Σημειώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε προσφάτως επαφές και με εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, εστιάζοντας στη στήριξη θρησκευτικής διπλωματίας με άξονα την Ανατολική Μεσόγειο.
Τελικό μήνυμα: «Ελπίδα για νέα εποχή»
«Ελπίζω ότι μπορούμε να ανοίξουμε μία νέα εποχή στις διμερείς μας σχέσεις», κατέληξε ο Πατριάρχης, στέλνοντας μήνυμα προς το Βατικανό αλλά και σε όσους επιδιώκουν τη σύγκλιση Ανατολής και Δύσης με σεβασμό στις δογματικές διαφορές.
Η κοινή ημερομηνία Πάσχα αποτελεί ένα από τα λιγοστά ζητήματα που μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσουν ως γέφυρες μεταξύ των δύο παραδόσεων, με έμφαση όχι στον δογματικό συγκρητισμό αλλά στην ποιμαντική μέριμνα και στην κοινή μαρτυρία του Χριστού στον σύγχρονο κόσμο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου