Γρηγόριος Ε΄: Μια πολυτελής μουσική έκδοση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Ο Βυζαντινός Χορός ΤΡΟΠΟΣ κυκλοφόρησε τον νέο ψηφιακό δίσκο “Γρηγόριος Ε’ – Ο μαρτυρικός Πατριάρχης” για την επέτειο των 200 χρόνων που συμπληρώνονται φέτος από την Ελληνική Επανάσταση.
Πρόκειται για μια πολυτελή, δίγλωσση, έγχρωμη έκδοση 120 σελίδων, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, την οποία προλογίζουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, κ.Ιερεμίας, ο Δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης και ο Αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης.
Τους ύμνους από την ακολουθία του Αγίου Γρηγορίου ψάλλει ο Πρωτοψάλτης και Δάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης Κωνσταντίνος Αγγελίδης, ενώ συμμετέχει και ο Ιωάννης Πλεμμένος, Ερευνητής Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημίας Αθηνών.
“Ο Άγιος Γρηγόριος αγαπούσε τον Θεό, αγαπούσε το σκλαβωμένο γένος, αγαπούσε όλους. Κι ήταν πραγματικά μια φωτιά, μια μεγάλη ανάσα, μια πνοή, ένας βοηθός και σκεπαστής για όλους. Και τον πονούσε πάρα πολύ η σκλαβιά του γένους…Ήταν Άγιος ο Γρηγόριος πραγματικά. Ήταν Εθνάρχης. Ήταν η κεφαλή της Εκκλησίας, του Γένους και έθνους των Ελλήνων.” (Απόσπασμα από τον πρόλογο του Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη)
Λίγα λόγια για τον Βυζαντινό Χορό “ΤΡΟΠΟΣ”
Ιδρύθηκε απὸ τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη και τους συνεργάτες του στα τέλη του 2005, με σκοπὸ τη μελέτη και την προβολὴ της βυζαντινής μουσικής, της κλασικής εκκλησιαστικής μουσικής με ιστορία αιώνων.
Έχει εμφανιστεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβὰλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην Εθνικὴ Λυρικὴ Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (έξι συναυλίες, σε συνεργασία με τα Μουσικὰ Σύνολα της ΕΡΤ κ.α.), καθώς και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Ξεχωριστὲς ήταν οι συνεργασίες με τον αρχιμουσικὸ Julien Jâlal Eddine Weiss και το Μουσικὸ Σύνολο «Ensemble Al-Kindi», τον Kudsi Erguner, πρεσβευτὴ της UNESCO για την τέχνη, με σύνολο Τούρκων ερμηνευτών θρησκευτικής μουσικής, καθώς και τον Σωκράτη Σινόπουλο.
Επίσης έχει συμμετάσχει σε λατρευτικὲς εκδηλώσεις με τον Οικουμενικὸ Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο, τον Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κύριλλο, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό, σε πολύωρες αγρυπνίες στις ιερὲς μονὲς του Αγίου Όρους: Βατοπαιδίου, Σίμωνος Πέτρας και Δοχειαρίου.
Στα 16 χρόνια της δραστηριότητάς του έχει μεταφέρει σε 19 χώρες του εξωτερικού τον ελληνικὸ μουσικό μας πολιτισμό και την ψαλτικὴ τέχνη.
Έχει εκδώσει σειρὰ 29 ψηφιακών δίσκων (CDs), που αποτελούν σημείο αναφοράς στην παρουσίαση μιας πλούσιας κληρονομιάς κυρίως ανέκδοτων έργων μεγάλων συνθετών από την Κωνσταντινούπολη και το Άγιον Όρος, καλύπτοντας μια περίοδο δημιουργίας απὸ τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα.