Ελληνοτουρκικά: Η τουρκική προειδοποίηση, η απάντηση της Αθήνας και όσα καταγράφουν Reuters, Cumhuriyet και Habertürk για την ηλεκτρική διασύνδεση.
Δημοσιογραφική έρευνα: Γιάννης Παπανικολάου – vimaorthodoxias.gr
Νέα δοκιμασία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελεί η επανεκκίνηση των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου, με την Αθήνα να αποκλείει αίτημα τουρκικής αδειοδότησης και την Άγκυρα να επιμένει σε προηγούμενο συντονισμό για δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές που διεκδικεί.
Η θέση του ελληνικού ΥΠΕΞ είναι ότι τουρκική άδεια ούτε απαιτείται ούτε πρόκειται να ζητηθεί. Το επίμαχο σημείο είναι πώς θα προχωρήσουν οι έρευνες χωρίς να μετατραπεί μια διαδικασία ενημέρωσης σε αποδοχή των τουρκικών αξιώσεων.
Τι μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα
Η Cumhuriyet, σε δημοσίευμα της 1ης Οκτωβρίου που αποδίδεται στο τουρκικό πρακτορείο ANKA, αναμετέδωσε την τοποθέτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας: δραστηριότητες πόντισης καλωδίων, αγωγών ή επιστημονικής έρευνας στην υφαλοκρηπίδα που η Τουρκία θεωρεί δική της πρέπει, κατά την Άγκυρα, να συντονίζονται προηγουμένως μαζί της.
Το υπουργείο επικαλέστηκε τις συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης με τη Λιβύη και την τουρκοκυπριακή πλευρά, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα επιτρέψει δραστηριότητες χωρίς άδεια στις περιοχές των διεκδικήσεών του. Πρόκειται για την τουρκική θέση, την οποία η Ελλάδα απορρίπτει, και όχι για κοινά αποδεκτή λύση .
Η Habertürk είχε ήδη αναδείξει, στις 3 Σεπτεμβρίου, τον ρόλο των γαλλικών εταιρειών ως πιθανό δίαυλο επικοινωνίας. Το δημοσίευμά της παρουσίαζε ένα σενάριο ενημέρωσης της Άγκυρας μέσω της γαλλικής πλευράς, ώστε η Αθήνα να αποφύγει την εικόνα επίσημου αιτήματος προς την Τουρκία.
Η ίδια ανάλυση υπογράμμιζε, ωστόσο, ότι η γαλλική συμμετοχή δεν μεταβάλλει τις τουρκικές διεκδικήσεις. Η σημασία της είναι ότι δείχνει πώς τουρκικά μέσα ερμηνεύουν τη σχεδιαζόμενη επικοινωνία: ως ζήτημα θαλάσσιας δικαιοδοσίας και όχι απλώς ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.
Reuters: Γεωπολιτικό και χρηματοδοτικό εμπόδιο
Το Reuters, σε ρεπορτάζ της 12ης Μαΐου 2026, τοποθετούσε το Great Sea Interconnector ανάμεσα στις ανησυχίες για το κόστος και τις διαφωνίες Ελλάδας–Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα. Ανέφερε προϋπολογισμό 1,9 δισ. ευρώ και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας την πιθανότητα αναζήτησης επιπλέον πόρων. Η ανταπόκριση αυτή παρέχει το οικονομικό και γεωπολιτικό υπόβαθρο· δεν επιβεβαιώνει τις νεότερες πληροφορίες για συγκεκριμένη ημερομηνία επανεκκίνησης τον Οκτώβριο.
Η προειδοποίηση Λυγερού και η ελληνική απάντηση
Σε αυτό το περιβάλλον εντάσσεται η παρέμβαση του Σταύρου Λυγερού στη «Ναυτεμπορική», όπως αποτυπώνεται στο δημοσίευμα της 4ης Οκτωβρίου. Ο αναλυτής προειδοποίησε ότι ενδεχόμενο αίτημα έγκρισης προς την Τουρκία, ακόμη και μέσω εταιρείας, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο αποδοχής της δικαιοδοσίας της.
Ο ίδιος παρουσίασε το σενάριο ως προσωπική εκτίμηση. Δεν προκύπτει από αυτό ότι έχει ήδη ζητηθεί τουρκική άδεια ή ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τέτοια διαδικασία.
Αντιθέτως, ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει δηλώσει επισήμως ότι δεν πρόκειται να ζητηθεί άδεια από την Τουρκία. Έχει επίσης συνδέσει τον χρόνο επανεκκίνησης με τον προγραμματισμό της αναδόχου, αναφέροντας ως πιθανό ορίζοντα το 2026, χωρίς δεσμευτική ημερομηνία.
Πίεση και δίαυλοι επικοινωνίας ταυτόχρονα
Παρά τη σκληρή τοποθέτηση για το καλώδιο, η ίδια τουρκική ενημέρωση ανακοίνωσε επίσκεψη αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα, στις 7–9 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Η παράλληλη παρουσία διαλόγου και αντιπαράθεσης δείχνει ότι οι επαφές συνεχίζονται χωρίς να έχουν αρθεί οι διαφωνίες. Η εξέλιξη των εργασιών και το ακριβές περιεχόμενο οποιασδήποτε κοινοποίησης θα δείξουν αν μπορεί να προχωρήσει το έργο με διατήρηση των ελληνικών θέσεων και αποφυγή νέας έντασης.






















