Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 7/6

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019.

– Το μένει, τα αντίμετρα υπέρ της μεσαίας τάξης φεύγουν

Στο «ξήλωμα» όχι μόνο των διατάξεων που προβλέπουν την περικοπή του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών, αλλά και των φορολογικών «αντιμέτρων» που προβλέπουν μείωση του ελάχιστου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% το 2020, αναγκάστηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Και αυτό διότι αν καταργούσε μόνο τις διατάξεις για την περικοπή της έκπτωσης φόρου θα ήταν σαν να νομοθετούσε μια έκτακτη δημοσιονομική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού του 2020 με ποσό ύψους 3,374 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,92 δισ. ευρώ θα ήταν μη προβλεπόμενη απώλεια εσόδων από τη μη εφαρμογή της περικοπής του αφορολογήτου και το 1,454 δισ. ευρώ θα ήταν πρόσθετη απώλεια εσόδων από την εφαρμογή των «αντιμέτρων». Για δε το 2021 και τα επόμενα έτη θα προέκυπτε ετήσια δημοσιονομική επιβάρυνση συνολικού ύψους άνω των 3,8 δισ. ευρώ.

– Τασία Χριστοδουλοπούλου: Δεν θα είμαι υποψήφια στις

Ζητώντας συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, για τον σάλο που προκάλεσαν δηλώσεις της όσον αφορά τη μετάταξη της κόρης της στη Βουλή, η Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις εθνικές εκλογές.

«Ζητώ συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση, τους φίλους και τους συντρόφους μου που τους στενοχώρησα. Δυστυχώς δεν μπορώ να επανορθώσω με διαφορετικό τρόπο, παρά μόνο με το ελάχιστο που μπορώ, να μη συμμετέχω ως υποψήφια στις εθνικές εκλογές», είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

– Παγιώνονται οι απώλειες του brain drain

Mεγαλώνει ηλικιακά η γενιά του brain drain, εξελίσσεται, αμείβεται καλύτερα, κάνει οικογένεια και δεν αποφασίζει εύκολα να επιστρέψει στην πατρίδα, με τρεις στους δέκα (29%) Έλληνες που ζουν και εργάζονται για καλύτερες προοπτικές καριέρας στο εξωτερικό να είναι πλέον 40άρηδες και άνω, όταν το 2015 αυτή η ομάδα ήταν σχεδόν ένας στους δέκα (12%) – ενώ ταυτόχρονα περιορίζονται οι νέοι κάτω των 30 στο μίγμα των εκπατρισθέντων, σε ποσοστό 19% το 2019 από 36% το 2015.

H έρευνα Brain Drain της ICAP People Solutions, που παρουσιάστηκε χθες στο Divani Caravel, στο πλαίσιο του 5ου Human Capital Summit της ICAP, το οποίο είχε την υποστήριξη της «Ναυτεμπορικής» και του naftemporiki.gr, ως χορηγών επικοινωνίας, αποκάλυψε επίσης ότι από τα άτομα που έχουν ήδη μετακινηθεί σε χώρες του εξωτερικού, το 27% λαμβάνουν ετήσιο μικτό μισθό 21.000-40.000 ευρώ, ενώ σε σύγκριση με το 2015 είναι πολύ λιγότεροι, μόλις 8% (από 21% το 2015), όσοι λαμβάνουν έως 20.000 και πολλοί περισσότεροι, 43% (από 27% αντίστοιχα), όσοι κερδίζουν από 61.000 και πάνω.

και συνεργασία με τις ΗΠΑ στο επίκεντρο των επαφών του Ευ. Αποστολάκη στην Ουάσιγκτον

Τις ελληνικές θέσεις για μια σειρά από αναδυόμενες προκλήσεις που εγείρουν κίνδυνους για την περιφερειακή ασφάλεια παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης σε Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές, καθώς και στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον.

Ο Έλληνας υπουργός έθεσε επί τάπητος σε όλες τις συναντήσεις το θέμα των συνεχών τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, εστιάζοντας κυρίως στον αποσταθεροποιητικό κίνδυνο που δημιουργείται από την προοπτική υλοποίησης των σχεδίων της Άγκυρας για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

«Η παρουσία μου εδώ δεν είχε ως στόχο να κάνω κάποιες συμφωνίες με τις οποίες θα δεσμεύσω την οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση, αλλά ήταν μια επίσκεψη η οποία έπρεπε να γίνει γιατί περνάμε μια εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή γιατί δεν είναι πάντα η εικόνα που έχουν εδώ στην Αμερική, αυτή που πρέπει να είναι», διευκρίνισε ο κ. Αποστολάκης.

– Οι «δεν θα υποδεχθούν άλλους Τούρκους πιλότους για να εκπαιδευτούν στα F-35»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να σταματήσει να υποδέχεται τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας που επρόκειτο να μεταβούν στη χώρα για να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη F-35, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι η διένεξη της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία κλιμακώνεται. Οι δύο χώρες, σύμμαχοι στο NATO, έχουν επιδοθεί εδώ και μήνες σε δημόσιες αντεγκλήσεις εξαιτίας της παραγγελίας των S-400 από την Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να έχει και τα δύο συστήματα. Αλλά ως τώρα, δεν είχε λάβει μέτρα. Η απόφαση να ανασταλεί η εκπαίδευση των τούρκων χειριστών στα F-35 είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει ενόχληση στην Τουρκία.tilegrafima.gr