Αλέξης Τσίπρας: Επίσκεψη στον ορθόδοξο ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου

Loading...


Την ευκαιρία να επισκεφθεί τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο είχε ο , κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών , ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να ξεναγηθεί και στο μουσείο του ορθόδοξου ναού.

Η Αγία Σοφία του Κιέβου ήταν η έδρα του Μητροπολίτη Κιέβου, ενώ ως το 1686 υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μάλιστα το 2008 λειτούργησε σε αυτήν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Τη δεκαετία του 1930 μετατράπηκε σε μουσείο, χαρακτήρα που διατηρεί και σήμερα.

Διαβάστε εδώ:  Ο Τσίπρας στον Σερβίας Ειρηναίο - Η συζήτηση για το Αγιο Ορος στα ελληνικά (ΒΙΝΤΕΟ)

Η εκκλησία θεμελιώθηκε τον 11ο αιώνα, θεωρείται ένα από τα «επτά θαύματα της Ουκρανίας» και έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Το όνομα της εκκλησίας προέρχεται από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, αλλά από αρχιτεκτονικής πλευράς ακολουθεί το πρώιμο ρώσικο στυλ, έχοντας πιθανά ως πρότυπο την Αγία Σοφία του Νόβγκοροντ.

Μετά την ξενάγηση του πρωθυπουργού και της υπόλοιπης αντιπροσωπείας από ξεναγό που έχει φοιτήσει στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών τα εξής λόγια: «Εντυπωσιασμένος από το μεγαλείο ενός πολύ σημαντικού μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, που μαρτυρεί τη στενή και βαθιά πνευματική και πολιτισμική σχέση των λαών μας».

Στη συνέχεια, όπως διαβάζουμε στο ikivotos.gr συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο .

Ο στόχος της διήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο κινείται στο τρίπτυχο «εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, προστασία της ελληνικής κοινότητας και στενότερη οικονομική συνεργασία».

Κατά τη συνάντηση που είχε χθες, πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, ο πρωθυπουργός έθεσε το ευρύτερο θέμα της ειρήνευσης στην περιοχή, διατυπώνοντας μία σαφή, διπλή πρόταση, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αναζυπύρωση των συγκρούσεων: ειρήνη στην Ουκρανία- εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ.