Λευκάδος Θεόφιλος: Δίχως Χριστό ο άνθρωπος παραλογίζεται και η πατρίδα κινδυνεύει

Loading...


Ευαγγελισμός σημαίνει Ελευθερία, ωρίμασμα του ανθρώπου, συνέχεια της ζωής, ανάσταση των ελπίδων μας, αναφέρει ο Μητροπολίτης Λευκάδος κ. Θεόφιλος για την εορτή του Ευαγγελισμού και την εθνική επέτειο του 1821. 

Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα: 

«Ήγγειλεν Υιόν Άγγελος τη Παρθένω, Πατρός μεγίστης Άγγελον βουλής μέγαν».

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα, Διπλή εορτή σήμερα εορτάζουμε οι Πανέλληνες. Εορτή της Εκκλησίας και του Γένους. Εορτάζουμε την διπλή, αλλά ευφρόσυνη και χαριτόβρυτη, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και του Ευαγγελισμού της Ελλάδος. Έτσι οι μάρτυρες και αγωνιστές πρόγονοί μας καθώρισαν, ζώντες το θαυμαστό μεγαλείο της ελευθερίας των ψυχών και, από τα «φθοροποιά βάρη πολύχρονης δουλείας», του τόπου, όπως ευστοχα παρατηρεί ο μεγάλος Διδάσκαλος του Γένους Ηλίας Μηνιάτης.

Γνωρίζουμε ότι τούτη η γνώση αποτελεί πολύτιμο απόσταγμα της δακρύβρεχτης ιστορίας μας, πως από τον πρώτο χρόνο της Επανάστασης του 1821 άρχισαν να γιορτάζουν οι Έλληνες, ενωμένα και μαζί, τις δύο αυτές εορτές. Αυτό αποδεικνύει την ευλάβεια του Γένους των Ελλήνων στην ιστορική και πονεμένη «μάνα και τροφό του», την Εκκλησία. Αυτό επιβεβαιώνει τις ακριβείς και αλάνθαστες μαρτυρίες, πως η Εκκλησία εκείνα τα σκληρά χρόνια της δουλείας, «όπου τα ‘σκιαζε η φοβέρα κάι τα πλάκωνε η σκλαβιά», κατά την ακριβή σημείωση του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, εγαλούχησε, παρηγόρησε, στήριξε κάι διέσωσε το Γένος μας. Ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύεται έτσι η κοινή πορεία των δύο αυτών ισχυρών μεγεθών, του Έθνους και της Εκκλησίας του, ενωμένα και σταθερά προς την δημιουργική απελευθέρωση και την ολοκλήρωση του Κράτους.

Σήμερα, που διερχόμαστε ισχυρές και πολύμορφες σεισμικές κρίσεις, είναι ανάγκη να ψηλαφήσουμε τον μαρτυρικό και διαμαρτυρικό ανασασμό της ιστορίας μας. Να αφουγκραστούμε την διδαχή των πρωτομαρτύρων του Γένους, αλλά και όλων εκείνων των ηρωικών μορφών που από νωρίς γαλουχημένοι μέσα στο ιερό Σώμα της Εκκλησίας γνώριζαν να αντέχουν και να ζούν πέρα από τους σταυρούς της καθημερινότητας, με το γλυκύ και θαυμαστό όραμα της Ανάστασης. Να αισθάνονται μέσα τους την ιερή και μυστηριακή μείξη της αγωνίας του Ελληνισμού, που σκλαβωμένος ανέβαινε τον Γολγοθά του και της Ορθοδοξίας, που διαρκώς λιτάνευε την ευλογημένη ανάγκη της ενότητας, που θα έφερνε την λύτρωση και την σωτηρία. Ενώ την ίδια στιγμή ο αγωνιζόμενος Έλληνας μέσα στην Εκκλησία αντιλαμβανόταν να διασώζονται η γλώσσα και η παράδοσής του∙ η ελευθερία και η δικαιοσύνη.

Έτσι είναι. Σ΄ αυτή την διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού το Γένος μας φανερώνεται μέσα στο κόσμο, σαν πολυσήμαντη ιδέα και μαρτυρικό βίωμα∙ σαν Σταυρός και Ανάσταση∙ σαν ελευθερία και δικαιοσύνη. Μπροστά μας απλώνεται το ιερό δάσος των Σταυρών εκείνων, που έπεσαν στις υψηλές κορυφογραμμές των αγώνων πιστεύοντες στον Σταυρωμένο και Αναστωμένο Χριστό. Έβλεπαν, σαν «σημείο» ελπίδος και «στοιχείο» ζωής τα εκατομμύρια των Μαρτύρων της Εκκλησίας, που, κατά τον ιστορικό Νίκο Σβορώνο, «είναι και πρωτομάρτυρες της εθνικής αντίστασης», εκείνα τα μαρτυρικά χρόνια που αποτελούν το ιερό λίπασμα για την αυξηση και την συνέχεια της ζωής του ανθρώπου και του τόπου μας.

Το Γένος μας, ιερός και ατίμητος δάσκαλος ελευθερίας, σήμερα διασαλπίζει και προσφέρει ανανεωμένο και δυνατό το πάντοτε επίκαιρο αίτημα της ελευθερίας του κόσμου. Της ελευθερίας, που είναι ιερός γόνος ενότητος και λιγμός ελπίδος για την πορεία μας μέσα στα δύσκολα της ζωής. Ευαγγελισμός σημαίνει Ελευθερία, ωρίσμασμα του ανθρώπου, συνέχεια της ζωής, ανάσταση των ελπίδων μας. Καί ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αποκαλύπτει ολοκάθαρα το χαρμόσυνο άγγελμα του Ουρανού, διαχρονικής αντοχής, το οποίο μέσα από την ολόδροση βρυσομάνα, που λέγεται Ιησούς Χριστός, εκταμιεύεται και προσφέρεται για να υπάρχει αληθινά και να ζεί ελεύθερα ο κόσμος.

Μέσα σ΄ αυτό το υπέροχο Μήνυμα της διπλής Γιορτής του Γένους μας, καλούμαστε όλοι μας, οι νεοέλληνες, να αναβαπτισθούμε. Συσπειρωμένοι μέσα στην πλατύφυλλη και θερμουργό αγκαλιά της Εκκλησίας μας να ενωθούμε, διασώζοντες τις πνευματικές και ηθικές μας δυνάμεις ώστε να διαφυλαχθούμε από τους μεγάλους κινδύνους που μας απειλούν. Κυρίως οι εσωτερικοί κίνδυνοι, όπως ο διχασμός, ο αποπροσανατολισμός από τις αξίες, η διαίρεση, η ηθική και πνευματική αστοχία, η αμφισβήτηση και η πλαστογράφιση της ιστορίας, η άρνηση της υπακοής στην αλήθεια και ελευθερία του Χριστού, η αιχμαλωσία σε ανθρώπινες ιδέες και θεωρίες.

Αδελφοί και Πατέρες. Πνευματικά μου παιδιά.

Οι καιροί μας είναι δύσκολοι. Η εικόνα του Ελληνισμού, η εικόνα της πατρίδος μας, είναι θλιβερή. Άμεση είναι η ανάγκη να συνέλθουμε όλοι και να διορθώσουμε την πορεία μας. Αναβαπτισμένοι στα χαριτόβρυτα ύδατα της Εκκλησίας μας να πιστέψουμε πως η μεγάλη μας ανάγκη σήμερα είναι η ενότητα όλων μας των δυνάμεων του Γένους. Η Εκκλησίας μας, μάρτυρας και διδάσκαλος της ενότητος, που αποτελεί τον μυρωμένο καρπό της ελευθερίας για την οποία θυσιάστηκαν οι Πρόγονοί μας, συνεχίζει την μαρτυρική της προσφορά και διακονία. Δίχως Χριστό ο άνθρωπος παραλογίζεται και η πατρίδα κινδυνεύει. Γι΄ αυτό όμως θυσιάστηκαν στους μαρτυρικούς του Γένους αγώνες τόσοι αδελφοί μας; Γι΄ αυτό η Πανάχραντη κόρη της Ναζαρέτ δέχθηκε το μέγιστο μήνυμα των αιώνων;

Με τις απλές, αλλά βαθύτατα πατρικές, αυτές σκέψεις εύχομαι σε όλους Σας, ταπεινά και με αγάπη, ευλογημένη επιστροφή στις ιστορικές μας ρίζες. Η παράδοση του Γένους, που ευωδιάζει «λιβάνι και θυμάρι», να λειτουργήσει στις καρδιές μας, σαν ιερή πηγή ενότητος και γαλήνης. Η ελευθερία των καρδιών, που είναι δύναμη αναστάσιμης αντοχής, να φωτίζει την πορεία μας, ώστε να βγούμε πέρα από τις δυσκολίες του παρόντος, εφοδιασμένοι με την ελπίδα και την δημιουργική χαρά του Σταυρωμένου και Αναστημένου Χριστού μας.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ! ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

Μετά πατρικών εορτίων ευχών και αγάπης Χριστού

Ο Π Ο Ι Μ Ε Ν Α Ρ Χ Η Σ Σ Α Σ
† Ο Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλος