Η Κάθοδος του Μητρ. Zακύνθου και η Λιτή του Αγίου Διονυσίου τρις εντός του Ναού Του (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ

Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας | Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

Κατά την ισχύουσα παράδοση της τοπικής Εκκλησίας της Ζακύνθου, οι προς τιμήν του Αγίου Προστάτη του νησιού, Διονυσίου του θαυματουργού, άρχονται μεγαλοπρεπώς το εσπέρας της 23ης Αυγούστου, με την εν πομπή Κάθοδο του οικείου Μητροπολίτου από το Αρχονταρίκι της περιώνυμης Μονής Στροφάδων προς το καθολικό της Μονής για την τρισσή λιτάνευση του ιερού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου εντός του Ναού κι έπειτα τον εόρτιο Εσπερινό. 

Φέτος ο απουσιάζει ατυχώς από το νησί μας, καθώς -όπως όλοι γνωρίζουν- προ ολίγων ημερών υπέστη μιαν αναγκαία εγχείριση στο γόνατο και οικουρεί στην Αθήνα, φροντιζόμενος από την οικογένεια της αδελφής του. Τον απουσιάζοντα Ποιμενάρχη μας αναπληρώνει καθ’ όλα ο Σεβ. Γέροντάς του, Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο και Πρωτοσυγκελλεύων της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Αυτός -ως εκ των ανωτέρω- προέστη στην πατροπαράδοτη Κάθοδο, πλαισιούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο, Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννη, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο και Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα. Παρών επίσης ήταν ο Αρχιεπίσκοπος των Ρωμαιοκαθολικών Κερκύρας και Ιονίων Νήσων κ. Ιωάννης Σπιτέρης. Από πλευράς Αρχών, παραστάθηκαν ο Ζακύνθιος Υπουργός κ. Σταύρος Κοντονής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Λευτέρης Νιοτόπουλος και ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Παύλος Κολοκοτσάς.

Άμα τη αφίξει της πομπής στον ναό, έγινε η καθιερωμένη υποδοχή και στη συνέχεια η Δοξολογία, η εμφάνιση του ιερού Σκηνώματος, εξερχομένου από το Άγιο Βήμα και η κατανυκτική Λιτάνευσή Του τρις εντός του Ναού, της Φιλαρμονικής παιανιζούσης από του υπερώου. Πλήθος προσκυνητών είχαν ξαπλώσει στο κέντρο για να διαβεί ο Άγιος από δίπλα τους και να λάβουν την ιαματική χάρη που εκπέμπει. Τέλος, το «Άγιο Κορμάκι» εναποτέθηκε στη Θύρα Του, ώστε εντός ολίγου να αρχίσει το προσκύνημα από τους εκατοντάδες ή και χιλιάδες των πιστών, αφού πρώτα έγινε Δέηση.

Όλα αυτά εμπεριέχονται σε αυτήν εδώ την δημοσίευση. Ό,τι αφορά στον Εσπερινό που ακολούθησε, θα υπάρξει επόμενη ανάρτηση.

 

 

 

 

 

 

 tilegrafima.gr