Διαφωνία Μητρόπολης Κίτρους και Νοσοκομείου Κατερίνης για Εικόνα της Παναγίας

Loading...


Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στη και το εξαιτίας της απόφασης της Μητρόπολης να μην επιστρέψει την , τονίζοντας πως η Αγια Εικόνα έχει υποστεί ζημίες.

Το Νοσοκομείο είχε εκδώσει δελτίο Τύπου που αναφέρει:

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας της Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου.
Επί 80 έτη οι εικόνες της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας και των Εισοδίων της Θεοτόκου βρίσκονταν για προσκύνημα την Ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου (21-11-2016) για όλο το προσωπικό και τους κατοίκους της γύρω περιοχής στη Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου.

Η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος για προσκύνημα στο Βόλο και έκτοτε δεν έχει επιστραφεί.

Ως Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης –Ψυχιατρικός Τομέας εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια μας για την απουσία της εικόνας από τις 09-05-2016 από τη Μονή και ιδιαίτερα για την απουσία της Εικόνας τη συγκεκριμένη ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου παρά τις επανειλημμένες γραπτές και προφορικές οχλήσεις της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους Πλαταμώνος και Κατερίνης.

Από την έναρξη της γραπτής αλλά και προφορικής επικοινωνίας μας με το Σεβασμιότατο θεωρούμε ότι υπήρξε ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας ώστε να παρευρίσκεται η εικόνα τη συγκεκριμένη ημέρα στη Μονή με όλες τις αρμόζουσες τιμές.

Ευελπιστούμε έστω και την τελευταία στιγμή ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας και πνευματικός μας Πατέρας θα εισακούσει τις παρακλήσεις μας.

Ο Διοικητής
Ανέστης Μυστρίδης

Επισυνάπτεται το τελευταίο έγγραφό της Διοίκησης του Γ.Ν. Κατερίνης προς το Σεβασμιότατο.

ΠΡΟΣ: Μητρoπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο
ΘΕΜΑ: Παρουσία της εικόνας της Θεοτόκου στο καθολικό της Ι. Μονής Εισοδίων της
Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου του πρώην Ψ.Ν.Π.Ο..

Σεβασμιότατε,

Σε συνέχεια του υπ΄ αριθ. πρωτ. 20467/09-11-2016 έγγραφό μας προς εσάς και μετά την προφορική ενημέρωσή σας ότι θα ιερουργήσετε στα πλαίσια του εορτασμού των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου στη Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου, θα θέλαμε να μας βεβαιώσετε ότι θα ευρίσκετε στη Μονή και η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι μετά τη συγκεκριμένη λειτουργία θα σας παραχωρηθεί η συγκεκριμένη εικόνα ενόψει του εορτασμού των Αικατερεινίων.

Μετά τιμής
Ο Διοικητής
Ανέστης Μυστρίδης

Απάντηση του Μητροπολίτη Κίτρους Γεωργίου ήρθε με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα kapa-news.gr.

Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει:

«Η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας έχει υποστεί σοβαρές φθορές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνα κ. Γεώργιος απαντώντας στο θέμα που προέκυψε με την επιστροφή της εικόνας στην Ι. Μονή Πέτρας Ολύμπου έπειτα από επιστολή που δημοσιοποίησε ο διοικητής του νοσοκομείου.

Διαβάστε εδώ:  Η Αγία Ζώνη της Παναγίας στο Νοσοκομείο Κατερίνης (ΒΙΝΤΕΟ)

«Η εικόνα είναι στη Θεία Ανάληψη για τις εορτές της Αγίας Αικατερίνης εδώ και αρετές μέρες. Έχει υποστεί σοβαρές και χρειάζεται άμεση παρέμβαση στην συντήρηση της και για αυτό το λόγο έχει μεταφερθεί και φυλάσσεται σε μέρος που δεν έχει τόσο πολύ υγρασία».

Ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος υπογράμμισε ότι «θεωρητικά για μια ημέρα θα μπορούσε η εικόνα να πάει στη Μονή» για τον εορτασμό όπως είχε ζητήσει ο διοικητής του νοσοκομείου και πρόσθεσε ότι λόγοι ασφαλείας επιβάλλουν να μην επιστρέψει προς το παρόν η εικόνα στην Πέτρα Ολύμπου.

Για λόγους ασφάλειας η εικόνα στην Θεία Ανάληψη για προσκύνημα
Ανέφερε ακόμη ότι η δημόσια διένεξη δεν δημιουργήθηκε από την δική τους πλευρά, ενώ βασικός παράγοντας ήταν η δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων «Δημοσίως διατύπωσα την άποψη ότι δεν παρέχονται εχέγγυα ασφάλειας για τα κειμήλια της Πέτρας. Μπορεί να υπάρχει σύστημα συναγερμού αξιόπιστο, το οποίο ο κ. Μυστρίδης πολύ σωστά το αναβάθμισε, γιατί σε εκείνον πρώτα εκδήλωσα τις ανησυχίες μου.

Υπάρχει και φύλακας, άνθρωπος του νοσοκομείου, και οι πρόσφυγες αυτοί είναι φιλήσυχοι άνθρωποι, και φίλα προσκείμενοι στον χριστιανισμό οι Γιαζίντι..Όμως αύριο μεθαύριο θα φύγουν και ενδεχομένως την άνοιξη έλθουν μουσουλμάνοι που είναι άλλης κουλτούρας και άλλης φιλοσοφίας άνθρωποι, ποιος εγγυάται ότι αν μπουκάρουν 50 άνθρωποι μέσα στην Μονή παρότι θα χτυπήσει ο συναγερμός, οι εικόνες θα έχουν ήδη καεί μέχρι να φτάσει κάποιος. Αυτή είναι η επιφύλαξη μου. Δε σας κρύβω ότι μεθοδεύτηκε και η εγκατάσταση προσφύγων εντός της Μονής που δεν έγινε βέβαια» τόνισε ο Μητροπολίτης.

Θα επιστραφεί όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις
Όπως είπε, η εικόνα θα συντηρηθεί και θα επιστρέφει στη θέση της όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και οι λόγοι, που είναι η ασφάλεια και η καλή λειτουργία. «Τι είναι προτιμότερο να είναι μια εικόνα για συναισθηματικούς ή για ιστορικούς λόγους κάπου, ή να είναι σε ένα ναό να θυμιάζεται και να προσκυνάτε από τους ανθρώπους»; αναρωτήθηκε.

Τέλος υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεργασία με την εφορία αρχαιοτήτων εξέφρασε την έκπληξη του για την επιστολή του διοικητή του νοσοκομείου, την οποία όμως καταλαβαίνει διότι «οι άνθρωποι συνδέονται συναισθηματικά με τη Μονή αλλά οι λόγοι ασφάλειας και οι πνευματικοί λόγοι, υπερισχύουν του συναισθήματος».