Στο Ίδρυμα Όρους Σινά το 39ο Ιερατικό Συνέδριο της Ι.Μ. Φθιώτιδος(ΦΩΤΟ)

Loading...


Στις εγκαταστάσεις του Ευρωσιναϊτικού Κέντρου του Ιδρύματος Όρους Σινά της Ιεράς Μονής Θεοβαδίστου Όρους Σινά, το οποίο ευρίσκεται στην Τραγάνα Λοκρίδος, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15 Ιουνίου το 39ο Ιερατικό Συνέδριο των εφημερίων της Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Όπως κάθε φορά το Συνέδριο ξεκίνησε με μεγάλο ιερατικό συλλείτουργο που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Προφήτου Μωυσέως του Ιδρύματος και προεξήρχε ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος με τη συμμετοχή 20 ιερέων και διακόνων ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός.

  Από την αρχή της Θείας Λειτουργίας είχαν προσέλθει ιερείς με λεωφορεία που ναύλωσε η Ιερά Μητρόπολη και συμμετείχαν με ευλάβεια στη μεγαλοπρεπή θεία Λειτουργία, στην οποία έψαλλε Βυζαντινός χορός ιερέων με προεξάρχοντα τον Διάκονο π. Δημήτριο Ατματζίδη.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητρ. κ. Νικόλαος καλωσόρισε όλους τους Ιερείς στο 39ο Ιερατικό Συνέδριο και ευχαρίστησε όλως ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό για τη φιλοξενία του Συνεδρίου, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά. Αναφέρθηκε επίσης στην σημα­ντι­κή συμ­βολή του Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο για την προβολή και διάσωση των κει­μη­λίων της Ιεράς Μονής Σινά και στην όλη αγία και ταπεινή βιοτή του, τονίζοντας ότι κάθε φορά που επισκέπτεται την ιδιαιτέρα του πατρίδα, την Φθιώτιδα, μεταφέρει μαζί του το πνεύμα, τον πνευματικό αέρα και την πνευματική λάμψη του Όρους Σινά. Εις ανάμνησιν δε της ημέρας εκ μέρους όλων των Εφημερίων ο Ποιμενάρχης μας προσέφερε στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο έναν Σταυρό Ευλογίας.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Δαμιανός εξέφρασε τη συγκίνησή του και τις ευχαριστίες προς τον Ποιμενάρχη μας για την διεξαγωγή του Συνεδρίου στο Ευρωσιναϊτικό Κέντρο και αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της Ιεράς Μονής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά από τον Προφήτη Μωυσέα μέχρι και σήμερα.

Μετά την διανομή του αντιδώρου από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Δαμιανό, προσφέρθηκε πρωινό, το οποίο ετοίμασαν οι κυρίες του Κέντρου Αγάπης του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας, μετά το οποίο οι Ιερείς κατευθύνθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ιδρύματος και στις 10.30 άρχισε το Συνέδριο με προσευχή από τον Σεβασμιώτατο και σύντομη προσφώνηση.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα: «Η Ιερά Μονή Σινά στην Πνευματική και Πολιτιστική της διάσταση», η οποία περιλάμβανε ιστορικά στοιχεία, την φιλανθρωπική και εκπαιδευτική δράση της Μονής Σινά και πράγματα που περιγράφουν το περίβλημα του σιναϊτικού μοναχικού βίου. Ιδιαίτερη δε αναφορά έκανε στους δύο συγχρόνους αγίους Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη και Παΐσιο Αγιορείτη και στην αγία διέλευσή τους από το Σινά.

Το μυστικόν Σινά, ο πνευματικός μόχθος των αδελφών, ο αγών και η παρηγορία των, δεν εμφανίζονται «μετά παρατηρήσεως» ετόνισε ο Σεβασμιώτατος και ευχήθηκε μέσα στην πολυπραγμοσύνη του συγχρόνου κόσμου, της τεχνολογίας που αποξενώνει χωρίς πνευματική αναφορά, η μοναστική παράδοσις να συνεχίσει να είναι ζωντανή πρόκλησις και κλήσις, υπενθύμιση ότι «ενός εστι χρεία» και της διαβεβαιώσεως του Κυρίου μας: «ζητείτε πρώτον την Βασιλείαν του Θεού και την Δικαιοσύνην Αυτού, και ταύτα πάντα πρστεθήσεται υμίν.

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος έδωσε κατευθύνσεις διοικητικές και ενημέρωσε τους Ιερείς για εκδηλώσεις που προγραμματίζει η Ιερά Μητρόπολη στο προσεχές μέλλον ενώ πριν την αναχώρηση διενεμήθηκε έντυπο υλικό διοικητικής φύσεως.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ετικέτες