Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πάτρα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με κέντρο τον περικαλλή και ιστορικό Ιερό Ναό του Παντοκράτορος Πατρών εορτάσθη η μεγάλη και Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην Πάτρα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον ως άνω Ιερό Ναό εν πληθούση Εκκλησία.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στο γεγονός και μέγα θαύμα της Μεταμορφώσεως του Κυρίου επί του Όρους Θαβώρ και εξήγησε τα περί του θαύματος βάσει της διδασκαλίας των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας και κυρίως βάσει της διδασκαλίας του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, ο οποίος ομιλεί περί της πράξεως ( τύπος της πράξεως ο Προφήτης Ηλίας) και θεωρίας (τύπος της θεωρίας ο προφήτης Μωυσής) και θεολογίας (ο Ιησούς Χριστός).

Η ως άνω διδασκαλία του Ιερού Πατρός αναφέρεται στο «/καλόν εστίν ημάς ώδε είναι· και ποιήσωμεν σκηνάς τρεις, σοι μίαν και Μωϋσεί μίαν και ᾿Ηλία μίαν/». (Μαρκ, 9, 5) και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος ότι πρέπει να προχωρήσωμε από την πράξη στη θεωρία και στην θεοπτία, στη θέα, δηλαδή, του προσώπου του Θεού και την βίωση της μετ’ Αυτού κοινωνίας και του ακτίστου Φωτός της Μεταμορφώσεως Αυτού.

Στον Ιερό Ναό του Παντοκράτορος εκκλησιάσθη και ο Μέγας Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πανοσιολογιώτατος κ. Ανδρέας.

Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος έχοροστάτησε στον Εσπερινό και ωμίλησε, στην παλαιά Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μιντιλογλίου (Μετόχιον της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Τριταίας).

Στον εσπερινό στον Ιερό Ναό Παντοκράτορος Πατρών προέστη και ωμίλησε με την εντολή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσόστόμου, ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών.

Στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γλαύκου Πατρών της Θείας Λειτουργίας προέστη και εκήρυξε τον θείο λόγο, ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

0608patr.jpg
0608patr1.jpg
0608patr2.jpg
0608patr3.jpg


Ετικέτες