Έξωση στο κατάστημα «ΦΩΚΑΣ» από την Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας

Loading...


της Άννης Καρολίδου

Κατέβηκαν ρολά μετά από 39 χρόνια στο κεντρικό κατάστημα της Φωκάς στην οδό Τσιμισκή.

Η Ι.Μ. Αγίας Θεοδώρας ιδιοκτήτρια του ακινήτου προχώρησε σε έξωση της εταιρείας, από το ιστορικό κατάστημα που αποτελούσε τη ναυαρχίδα της εταιρείας και ήταν σημείο αναφοράς εδώ και 39 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το πρωί δικαστικοί κλητήρες συνοδευόμενοι από αστυνομικούς άλλαξαν κλειδαριές στο κατάστημα και το σφράγισαν.
Η έξωση έρχεται σε μία στιγμή που η διοίκηση της Φωκάς βρίσκεται κοντά στην επίτευξη της οριστικής συμφωνίας με τις πιστώτριες Τράπεζες. Η Φωκάς εντάχθηκε στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 από τις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο, επειδή μέχρι τα μέσα Αυγούστου οι συζητήσεις με τις τράπεζες δεν είχαν ολοκληρωθεί έλαβε παράταση για την προστασία από τους πιστωτές της για ένα μήνα, ήτοι μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Με τη λήξη της προστασίας από τους πιστωτές, η ΙΜ Αγίας Θεοδώρας κίνησε τις διαδικασίες έξωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φωκάς είχε έρθει σε συμφωνία με την Ιερά Μονή για την αποπληρωμή της οφειλής από καθυστερούμενα ενοίκια για το ακίνητο της Τσιμισκή, συμφωνία την οποία δεν τήρησε.

Σημειώνεται ότι σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται 120 εργαζόμενοι από όλο τον όμιλο της Φωκάς, ενώ για τους υπόλοιπους στην παρούσα φάση καταβάλλονται έναντι από τη μισθοδοσία του Μαρτίου

Τι δήλωσε ο δικηγόρος της μονής 

Με μια εγγυητική επιστολή από τις πιστώτριες τράπεζες του πολυκαταστήματος Φωκάς ότι θα βρεθεί άμεσα λύση για τη διευθέτηση της οικονομικής εκκρεμότητας που έχει η εταιρεία προς τον μισθωτή, στον οποίο και οφείλει συνολικά 1,2 εκατ. ευρώ και έχει καταβάλλει τα 370.000 μόλις σήμερα, το πολυκατάστημα θα επαναλειτουργήσει με την ίδια εργοδοσία, διαβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δικηγόρος παρά Αρείω Πάγω, νομικός σύμβουλος της μονής και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Ζέρβας.

Οπως αποκάλυψε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συνομιλία του με στέλεχος της διοίκησης της Φωκάς, τους διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της η Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση το κλείσιμο του πολυκαταστήματος, ούτε και την έξοδο των εργαζομένων στο δρόμο και επεσήμανε, ότι εφόσον δοθεί η εγγυητική επιστολή για τα 830.000 ευρώ που οφείλει η εταιρεία, έχοντας καταβάλλει τα 370.000 ευρώ σήμερα, θα βρεθεί σίγουρα και η νομική φόρμουλα που θα επιτρέψει τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Μεταξύ άλλων ο ίδιος χαρακτήρισε νομικές ανοησίες τα περί διαπραγματεύσεων με άλλους επενδυτές και ενώ επιβεβαίωσε πληροφορία του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους, μεταξύ των οποίων και η ΑTTICA, τόνισε ότι το πολυκατάστημα θα μπορέσει να λειτουργήσει υπό νέα εργοδοσία μόνο μέσω διαγωνισμού. Παραδέχθηκε δε ότι επενδυτές έχουν ήδη λάβει πληροφορίες για το κτίριο.
Μεταξύ άλλων ο ίδιος σημείωσε ότι το μίσθωμα του πολυκαταστήματος στην οδό Τσιμισκή ανερχόταν αρχικά στα 120.000 ευρώ/μηνιαίας και λόγω οικονομικής κρίσης μειώθηκε δύο φορές και σήμερα η τιμή του ενοικίου διαμορφώνεται στο ποσό των 85.000 ευρώ.

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ
 
1Η Ιερά μονή Αγίας Θεοδώρας, που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, ιδρύθηκε την εποχή της ομώνυμης αγίας τον 9ο αιώνα. Η επανίδρυση της έχει γίνει το 1953. Στο μοναχολόγιο της είναι εγγεγραμμένοι οι ιερομόναχοι της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Από το 1974 λειτουργεί ως ανδρώα μονή, ενώ το 1989 ιδρύεται στο χώρο της μονής το Κέντρο Αγιολογικών Μελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Τις τελευταίες δεκαετίες με ενέργειες του μακαριστού και οσιοτάτου μητροπολίτου Παντελεήμονα του Β’, η μονή έχει γνωρίσει άνθιση και αποτελεί μια «όαση» και καταφύγιο για πολλούς Θεσσαλονικείς μέσα στο άγχος του πολύβοου κέντρου της συμπρωτεύουσας.



Ετικέτες