Το επταήμερο που έκανε υπερήφανο τον Αρχιεπίσκοπο!

Loading...


Η συγκίνηση του κ. Ιερώνυμου στη διάρκεια του ιστορικού ταξιδιού του στις ΗΠΑ για τον  ελληνισμό που (ακόμα) λάμπει

του Δημήτρη Ριζούλη
(από την κυριακάτικη δημοκρατία)

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το ιστορικό ταξίδι του στις ΗΠΑ ήταν αποκαλυπτική: «Επιστρέφω στην Ελλάδα πιο Ελληνας και πιο ορθόδοξος χριστιανός, με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη ελπίδα και με τη βεβαιότητα ότι όλες οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν». Στη δήλωση του μακαριότατου αποτυπώνονταν η χαρά του για τη δυναμική της Ομογένειας, η αγάπη της προς τη μητέρα πατρίδα και ο σεβασμός στην ελληνική Ιστορία και τον πολιτισμό, που ακόμα υπάρχουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Ο κ. Ιερώνυμος στη διάρκεια του (γεμάτου Ελλάδα) ταξιδιού του είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά το κομμάτι εκείνο του ελληνισμού που εξακολουθεί να προοδεύει και να «διαφημίζει» τη χώρα. Η επαφή του με τους καθηγητές και τους σπουδαστές της φημισμένης ελληνικής σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης αναμφίβολα πρέπει να τον γέμισε αισιοδοξία για το μέλλον. Ομως και οι άλλες επαφές και επισκέψεις σκόρπισαν υπερηφάνεια στον ίδιο και τη συνοδεία του. Σε κλίμα συγκίνησης έγινε η επίσκεψη στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, όπου φιλοξενείται μια από τις πλουσιότερες συλλογές ελληνικών αρχαιοτήτων παγκοσμίως.

Ο Αρχιεπίσκοπος (αρχαιολόγος, άλλωστε) είχε τη χαρά να δει από κοντά τα εκθέματα στις πτέρυγες «Γεωργίου και Μάργκο Μπεχράκη» και «Λυκούργου και Ευανθίας Κοντάκη» και να θαυμάσει τον τρόπο ανάδειξης της Ιστορίας και του πολιτισμού μας. Ελληνικό χρώμα είχε και η επίσκεψη στο αμερικανικό «λίκνο της γνώσης», το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, στο οποίο μετέβη μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής την τρίτη μέρα του ταξιδιού του. Κεντρικό ρόλο στην ιστορική επίσκεψη (πρώτη έπειτα από μισό αιώνα) είχαν και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, με κορυφαία την πολυαρχιερατική θεία λειτουργία στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη την περασμένη Κυριακή παρουσία πλήθους πιστών.

Ο μακαριότατος, επίσης, συνομίλησε με τους ομογενείς και κυρίως τα νέα παιδιά. Παρακολούθησε από κοντά και το έργο των ελληνικών σχολείων της ομογένειας της Αμερικής, ενώ μαθητές της σχολής του Αγίου Δημητρίου τού παρουσίασαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς σε ειδική γιορτή. Ακόμα δύο συγκινητικές στάσεις (με ιδιαίτερη συμβολική σημασία) είχε το ταξίδι. Η πρώτη στο σημείο της πρόσφατης επίθεσης κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου της Βοστόνης και η δεύτερη στο «σημείο μηδέν», εκεί όπου κατέρρευσαν οι δίδυμοι πύργοι την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ο μακαριότατος έστειλε μήνυμα συμπαράστασης προς τις οικογένειες των αθώων θυμάτων και μίλησε για την ανάγκη καταδίκης κάθε μορφής βίας και φανατισμού. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευσαν, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ.

1