Αγιος Διονύσιος: Φτάνει στη Ζάκυνθο ο Οικ.Πατριάρχης, απών ο Αρχιεπίσκοπος

Loading...


Tον τρίτο κατά σειρά Πολιούχο τους μετά τον Άγιο Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα και τον Άγιο Γεράσιμο στην Κεφαλονιά γιορτάζουν τα Επτάνησα.

Υπό τους ήχους των καμπαναριών, τα σφυρίγματα των πλοίων και κανονιοβολισμούς ξεκίνησε στις 11 το πρωί ο τριήμερος εορτασμός προς τιμή του Πολιούχου της Ζακύνθου Αγίου Διονυσίου αφου συμπληρώνονται 300 από την Επάνοδο του Σεπτού Λειψάνου από τα Στροφάδια. Για το σπουδαίο αυτό θρησκευτικό γεγονός δεκατέσσερα χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη στο νησί, επιστρέφει να λαμπρύνει με την παρουσία του τις θρησκευτικές εκδηλώσεις ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Δυστυχώς παρά του ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα παραστεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, τούτο δεν υφίσταται πλέον, διότι εσχάτως ο ίδιος ειδοποίησε την Μητρόπολη Ζακύνθου ότι δεν θα καταφέρει να βρίσκεται στο νησί, όπως σχεδίαζε.

Είναι η στιγμή όπου με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατανυξη σηκώνεται το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου από τη Λάρνακα όπου φυλάσσεται και μεταφέρεται μπροστά από την Αγία Τράπεζα όπου και παραμένει μέχρι τις 7μμ, όπου θα γίνει η Επίσημη Κάθοδος του Οικουμενικού Πατριάρχου από την Ιερά Μονή στο Ναό. Αμέσως θα επακολουθήσει Δοξολογία με Περιφορά του σεπτού Σκηνώματος μέσα στον Ναό και στη συνέχεια Μέγας Πατριαρχικός Εσπερινός στο τέλος του οποίου θα γίνει η παρασημοφόρηση του Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου.

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017, ώρα 7.30πμ, θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, με την παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 το απόγευμα, θα γίνει η Λιτάνευση του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου στην πόλη. Το Σάββατο 26 Αυγούστου 2017, ώρα 8.30πμ θα τελεσθεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια, ώρα 11, η περιφορά του σεπτού Σκηνώματος στον Ιερό Ναό και η εναπόθεσή Του στην Ιερά Λάρνακα.

Διαβάστε εδώ:  Ζάκυνθος: Ετοιμάζεται για τη μεγάλη γιορτή του Αγ.Διονυσίου παρουσία του Οικ.Πατριάρχη

Οι επίσημοι
Τον Πολιούχο της Ζακύνθου θα τιμήσουν με την παρουσία τους, εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, οι Αρχιερείς Δωδώνης Χρυσόστομος, Ηλείας Γερμανός, Μιλήτου Απόστολος, Νιγηρίας Αλέξανδρος, Ικονίου Θεόληπτος, Κερκύρας Νεκτάριος, Μεσηνίας Χρυσόστομος, Λευκάδος Θεόφιλος, Ζάμπιας Ιωάννης, Αυστρίας Αρσένιος, Κεφαλληνίας Δημήτριος, Ζακύνθου Διονύσιος και ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Ιονίων Νήσων π. Ιωάννης.

Από τους πολιτικούς την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Στ. Κοντονής και ο υφυπουργός Εξωτερικών, ενώ την αξιωματική αντιπολίτευση ο Βουλευτής ΝΔ Ηλείας Κ. Τζαβάρας, οι Περιφερειακές, Δημοτικές και λοιπές αρχές.

Την επισημότητα της Εορτής θα αναγγείλει η Φιλαρμονική, παιανίζοντας κατά μήκος της παραλιακής Λεωφόρου. Στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες και Τελετές, καλούνται να παραστούν ο Λαός και οι Αρχές κατά την καθιερωμένη τάξη. Την Ιερή Πομπή θα πλαισιώσουν έξω από το Ναό, άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας, η Φιλαρμονική τού Δήμου Ζακυνθίων, των πρώην Δήμων Αλυκών και Αρκαδίων τμήματα Προσκόπων και Οδηγών, αντιπροσωπείες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.