Εκδήλωση «η Εκκλησία συνοδοιπορεί με την επιστήμη»

Loading...


Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για να τιμηθεί η μνήμη της Αγίας Αγάθης προστάτιδας των γυναικών με καρκίνο του μαστού διοργανώθηκαν σειρά διαλέξεων με θέμα πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία , και στήριξη ασθενών και οικογένειας στην Σαλαμιού στη Πάφο και την Πόλη Χρυσοχούς.

Οι εκδηλώσεις τέθηκαν  κάτω από την προστασία της συζύγου της Προέδρου της Δημοκρατίας  Άντρης Αναστασιάδη, και το πρόγραμμα τους με  τον ειδικό τίτλο «η εκκλησία συνοδοιπορεί με την επιστήμη»  άρχισε στις 4 Φεβρουαρίου με εσπερινό στην Ιερά Μονή Παναγίας Σαλαμιώτισας στη Σαλαμιού , ενώ ακολούθησε ενημερωτική ομιλία  σε ακροατήριο 100 γυναικών και δωρεάν εξέταση σε 50 γυναίκες.

Την ημέρα της γιορτής της Αγίας Αγάθης στις 5 Φεβρουαρίου  ενημερώθηκαν 300 άτομα.  Υπεύθυνη για το πρόγραμμα είναι η ογκολόγος Κωνσταντίνα Παπαλά που εργάζεται στην Αθήνα και συνδράμουν οι χειρούργοι Ειρήνη Καρυδά,  Άριστος Γεωργίου, Φυλακτής Κωνσταντινίδης και ο μοριακός βιολόγος Στέφανος Παυλίδης .

Η ογκολόγος Κωνσταντίνα Παπαλά μετά από συνομιλία  της  πριν από λίγο χρονικό διάστημα με την Γερόντισσα της Μονής Σαλαμιώτισας  πληροφορήθηκε για το λείψανο της Αγίας Αγάθης. Αυτό ήταν και το έναυσμα για την διοργάνωση του προγράμματος μέσα από το οποίο κατάφερε να συνοδοιπορήσει η Εκκλησία με την επιστήμη.

Στην αποψινή διάλεξη  στην Πάφο η ογκολόγος Κωνσταντίνα Παπαλά  κάλεσε τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστα Κωνσταντίνου  που παρέστη στην εκδήλωση  να συμβάλει ώστε η Πάφος του 2014 και των ογδόντα χιλιάδων κατοίκων, να τυγχάνει της δέουσας προσοχής στα θέματα αντιμετώπισης του καρκίνου. Ο πολίτης της Πάφου συνέχισε, δεν είναι ο δεύτερης ποιότητας πολίτης. Η κ.  Παπαλά ανέφερε πως ο καρκίνος είναι κάτι που υπάρχει μαζί μας. Γεννιόμαστε με κάποια κύτταρα του καρκίνου, συνεχίζουμε να ζούμε, και πεθαίνουμε μαζί του.

Η ογκολόγος Ειρήνη Καρυδά στο πλαίσιο της ομιλίας της αναφέρθηκε στην τεράστια επίδραση που έχει ο καρκίνος του μαστού στην υγεία των γυναικών. Περίπου διακόσιες τριάντα χιλιάδες γυναίκες είπε, θα διαγνωστούν με επιθετικό καρκίνο μαστού στις ΗΠΑ το 2014 σημειώνοντας πως αυτό αντιστοιχεί στο 32 % των καρκίνων που εμφανίζονται στις γυναίκες . Πρόσθεσε επίσης, πως η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Εξάλλου ο Στέφανος Παυλίδης  μοριακός βιολόγος και ερευνητής σε πολύ σημαντικές μελέτες μεγάλων Πανεπιστημιακών εργαστηρίων έστειλε το μήνυμα ότι ο καρκίνος δεν είναι μια θανατηφόρος ασθένεια αλλά μια φάση στην ζωή μας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης, και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος στην ομιλία του είπε πως πάντα η Εκκλησία στέκεται και ενθαρρύνει το έργο των γιατρών και της ιατρικής. Πρόσθεσε μάλιστα πως μέσα στην Αγία Γραφή υπάρχει και η εκτίμηση προς τους ιατρούς.  

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας βουλευτής του ΔΗΣΥ Πάφου Κώστας Κωνσταντίνου, τόνισε πως η Επιτροπή του στηρίζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε  πως το πρόβλημα του καρκίνου μεγεθύνεται και είναι εδώ, όπως είπε, που η Πολιτεία και η νομοθετική εξουσία , μέσα από την Βουλή και μέσα από την Επιτροπή Υγείας έχουν την υποχρέωση και την ευθύνη να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τους συνανθρώπους μας. Πρόσθεσε επίσης, πως η προσπάθεια στήριξης των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού. της Επιτροπής Υγείας γίνεται   μέσα από διάφορα προγράμματα .

Την διοργάνωση ενημερωτικών διαλέξεων χαιρέτησε και ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης ο οποίος χαρακτήρισε καινοτόμο την προσπάθεια αφού οι εκδηλώσεις διοργανώνονται με συνεργασία διακεκριμένων επιστημόνων και Εκκλησίας . Ετικέτες