«Εμπόλεμη Ζώνη» η Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία- Ο Φιλάρετος καταργεί τον Επιφάνιο!

Loading...


Του Νίκου Στεργίδη
Με νέο σχίσμα απειλεί ο τον και το Φανάρι- Η απουσία Ποροσένκο από την προεδρία αποδυναμώνει δραματικά την ύπαρξη της Αυτοκεφαλίας-Ο Φιλάρετος βάζει… μπουρλότο επαναφέροντας το λεγόμενο Πατριαρχείο Κιέβου και ανοίγει ….πυρ προς πάσα κατεύθυνση !

Σε αδιέξοδο οδηγείται η περίφημη ουκρανική Αυτοκεφαλία μετά τις τελευταίες δυσμενής εξελίξεις που ουδείς είχε προβλέψει. Η ήττα του απερχόμενου προέδρου κ. Ποροσένκο, πρωτεργάτη της απονομής του Τόμου και η ανοιχτή ρήξη Φιλάρετου-Επιφάνιου απειλούν να τινάξουν στον αέρα την νέα αμφισβητούμενη Εκκλησία της .

Σημειώνουμε ότι, ο Φιλάρετος ελέγχει μεγάλο μέρος του ορθόδοξου λαού της Ουκρανίας και ασκεί τεράστια επιρροή σε αυτό, έχοντας από πίσω και ισχυρή οικονομική δύναμη, όπως λένε διεθνείς αναλυτές .

Ο Φιλάρετος προαννήγγειλε ότι θα επαναφέρει το λεγόμενο «Πατριαρχείο Κιέβου», όπως μετέδωσε ένα από τα μεγαλύτερα εκκλησιαστικά site στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν αναγνωρίζει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία και ούτε φυσικά τον Προακαθήμενο της, κ. Επιφάνιο!

Ο κίνδυνος να «ακυρωθεί» ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας που χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έκρουσε ακόμα και ο ίδιος ο νέος Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας, κ. Επιφάνιος, μετά τις δηλώσεις του φέροντα τον τιμητικό τίτλο «Πατριάρχη Κιέβου» κ. Φιλάρετου.

Οπως μεταδίδουν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Επιφάνιος τόνισε ότι το (σχισματικό) Πατριαρχείο Κιέβου έπαιξε σημαντικό ρόλο ως πρωτεργάτης για τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας και ο «Πατριάρχης» Φιλάρετος έχει κάνει πολλά για να αποκτήσει η εκκλησία της Ουκρανίας την ανεξαρτησία της. Ωστόσο, πρόσθεσε αν γίνουν πράξη του λόγια τότε ο Τόμος της αυτοκεφαλίας κινδυνεύει.

Ο επίτιμος «Πατριάρχης» είχε εξαπολύσει πυρά κατά του Προκαθήμενου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτη Επιφάνιο και τον τότε Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για παράβαση των συμφωνηθέντων.

Επιπλέον, ο Φιλάρετος δήλωσε ότι ο Μητροπολίτης Επιφάνιος δέχεται την «εξωτερική διοίκηση» και την ανελευθερία του στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διοίκηση της Εκκλησίας.

Τι εννοεί ο έμπειρος Φιλάρετος ΄΄ Εξωτερική διοίκηση ΄΄; Υποτίθεται ότι δημιούργησαν Αυτοκέφαλη Εκκλησία για να την διοικούν οι ίδιοι και όχι ξένες δυνάμεις….

Ο κ. Φιλάρετος πάντως με δηλώσεις του στο κρατικό ουκρανικό πρακτορείο, τόνισε ότι ο Μητροπολίτης Επιφάνιος οφείλει (βάσει της αρχικής συμφωνίας) να συνεργάζεται μαζί του, πράγμα που δεν συμβαίνει.

Μάλιστα, ο κ. Φιλάρετος, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα υπογραμμίζοντας ότι «Δεν αποκλείεται να έχουμε σχίσμα στην νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU)»,προσθέτοντας ότι έχει τη εξουσιοδότηση να συγκαλέσει συνέλευση, που αυτό σημαίνει ότι ανοιχτά διαχωρίζεται από την νέα αυτοκέφαλη εκκλησία υπό του Επιφάνιου και ανοίγει νέο μετωπο με Φανάρι και την αποδυναμωμένη πλευρά του .

Εξάλλου, υποστήριξε ότι από την χορήγηση του Τόμου, έχει συνομιλήσει με τον κ. Επιφάνιο, λιγότερο από πέντε φορές.

«Επειδή δεν υπάρχει επικοινωνία – όπως πρέπει- η εκκλησία θα διαχωριστεί και το καθήκον μου ως Πατριάρχης τώρα είναι να κρατήσω την ουκρανική εκκλησία ενωμένη» είπε.

Εν τω μεταξύ, μετά τον σάλο που έχει δημιουργθεί «ο επίτιμος Πατριάρχης» της νέας εκκλησίας Φιλάρετος κάλεσε τους επισκόπους της νέας εκκλησίας στις 14 Μαΐου για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Μακαρίου, Μητροπολίτου Κιέβου, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βλαδιμήρου στο Κίεβο χωρίς να καλέσει τον πρώην πνευματικό τέκνο Επιφάνιο.

Ο Ποροσένκο , ο Επιφάνιος κι οι Ουνίτες!

Πάντως όπως μεταδίδουν σερβικά μέσα ενημέρωσης στα σχέδια του μητροπολίτη Επιφάνιου είναι κι η ένωση του με τους ουνίτες.Κάτι το οποίο είχε προαναγγέλει κι ο στενός συνομιλιτής του κ. Ποροσένκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Ειδήσεων «Ukrinform», ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, κατά το ταξίδι εργασίας στην περιφέρεια Χμελνίτσκυ, στις 19 Μαΐου 2018, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενώσεως των τεσσάρων πλέον μεγαλύτερων Εκκλησιών της Ουκρανίας: «Τέσσερις Εκκλησίες διχάζουν τη χώρα, ενώ μια Εκκλησία την ενώνει. Σαν τον καθαρό αέρα χρειαζόμαστε την ενότητα, μάλιστα με την εξωτερική επίθεση κατά του κράτους μας, προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά».

Οι τέσσερις μεγαλύτερες ομολογίες της Ουκρανίας είναι: η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησίας της Ουκρανίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, οι δύο μη αναγνωρισμένες σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες ομάδες, δηλαδή το «Πατριαρχείο Κιέβου» με επικεφαλής τον Φιλάρετο Ντενισένκο, και η «Ορθόδοξη Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Ουκρανίας» με επικεφαλής τον Μακάριο Μαλέτιτς καθώς και η Ελληνόρυθμη Καθολική Εκκλησία της Ουκρανίας (Ουνίτες) με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ.

Είναι γνωστό, ότι προτού εκλεγεί Πρόεδρος της Ουκρανίας το 2014 ο Πέτρο Ποροσένκο ήταν Ορθόδοξος χριστιανός.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση στην Εκκλησία της Ουκρανίας θυμίζει …. πεδίο μάχης που όπως φαίνεται θα έχουμε πολλές εκρήξεις φέρνοντας πιο κοντά την πλήρη αποδυνάμωση της νέας αυτοκέφαλης Εκκλησίας και οδηγώντας τον λαό της ουκρανίας σε εμφύλιες συρράξεις.tilegrafima.gr