Δεν άφησαν μουσουλμάνες να μπουν σε νηπιαγωγείο επειδή φορούσαν μπούρκες

Loading...


ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Δύο που φόραγαν εμποδίστηκαν από άλλους γονείς να εισέλθουν σε νηπιαγωγείο στην Κορσική.

Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Δευτέρας στην πόλη Μπονιφάτσιο, στα νότια του γαλλικού νησιού, την ώρα που προσέρχονταν οι γονείς με τα νήπια για να τα αφήσουν για μάθημα.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Corse-Matin, τις δύο μουσουλμάνες σταμάτησαν δύο άνδρες, αδέλφια μεταξύ τους, επειδή θεώρησαν ότι δεν είναι σωστό ενώ τα παιδιά δεν επιτρέπεται να φοράνε θρησκευτικά σύμβολα στο σχολείο, οι δύο γυναίκες να δηλώνουν την πίστη τους με τις μπούρκες.

Στο σημείο έσπευσε η Αστυνομία και ο σχολικός Επιθεωρητής και η κατάσταση σύντομα ηρέμησε.

Δεν υπήρξε βία, ούτε απειλές, για αυτό και κανένας νόμος δεν παραβιάστηκε, όπως βεβαιώνουν οι τοπικές Αρχές.

Στα γαλλικά σχολεία απαγορεύεται σε μαθητές και διδάσκοντες να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα. Ωστόσο, η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για τους γονείς.

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην συνεχώς αυξανόμενη ένταση μεταξύ ντόπιων χριστιανών και μουσουλμάνων μεταναστών στη Γαλλία, η οποία κλιμακώνεται ανησυχητικά μετά και το πρόσφατο πολύνεκρο μακελειό στη Νίκαια που προκάλεσε μοναχόλυκος τζιχαντιστής από το Ισλαμικό Κράτος.

Τις προηγούμενες εβδομάδες η απαγόρευση του μπουρκίνι (του μουσουλμανικού γυναικείου ολόσωμου μαγιό), σε πολλές τουριστικές πόλεις της Γαλλίας προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και βρήκε ισχυρή κοινωνική υποστήριξη.

Στην Κορσική οι ντόπιοι, που δεν είναι Γάλλοι αλλά κυρίως ιταλικής καταγωγής, ενώ στο νησί υπάρχει και ελληνικός – μανιάτικος πληθυσμός, αφενός μεν έχουν διαχρονικούς αγώνες αυτονομίας ενάντια στη Γαλλία, την οποία θεωρούν «κατοχική» δύναμη, από την άλλη δεν σηκώνουν και πολλά – πολλά με τις «πολυπολιτισμικές» απόψεις των Παρισίων.