Αλλαγές στο Δουβλίνο ΙΙ ζητά η Ευαγγελική Εκκλησία

Loading...


Με αφορμή την ενίσχυση του ρεύματος των προσφύγων από τη Συρία, στα συμφραζόμενα του εμφυλίου που ταλανίζει τη χώρα, ο Νικολάους Σνάιντερ ζητά αλλαγές στο δίκαιο περί παροχής ασύλου.

Μιλώντας στην Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία, WDR, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» που προβλέπει την αρχή της επαναπροώθησης των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη και θεωρεί αυτήν υπεύθυνη για τη χορήγηση ασύλου ή όχι. 
«Θα επιθυμούσα να αλλάξει αυτό», τονίζει χαρακτηριστικά ο Νικολάους Σνάιντερ, προσθέτοντας ότι «δεν αρκεί να δίνει κανείς περισσότερα χρήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που δέχονται πολλούς πρόσφυγες».

Ζητούμενο για τον προκαθήμενο της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας είναι «η δικαιότερη κατανομή των ανθρώπων στις χώρες της ΕΕ». Όπως εξηγεί, η σημερινή κατάσταση προκαλεί προβλήματα στις κοινωνίες των διαφόρων χωρών της ΕΕ.

«Έχουμε μια ανθρωπιστική υποχρέωση»

Ο Νικολάους Σνάιντερ θεωρεί ότι και η Γερμανία έχει ευθύνες σε αυτό το ζήτημα. «Έχουμε μια ανθρωπιστική υποχρέωση να βοηθούμε τους πρόσφυγες», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας, τονίζοντας ότι είναι απόλυτα αναγκαίο ο πολιτικός κόσμος να καταστήσει σαφή στους πολίτες αυτή την υποχρέωση.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σνάιντερ υπενθύμισε ότι δεν είναι δίκαιο να διοχετεύονται οι πρόσφυγες μόνο σε υποβαθμισμένα προάστια των γερμανικών πόλεων. «Και εδώ θα πρέπει η κατανομή να είναι δικαιότερη», λέει χαρακτηριστικά ο επίσκοπος.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa, WDR