650% αύξηση στις θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση, λιγότερα όμως γενικά τα θύματα

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη

Μια νέα έκθεση περί της παγκόσμιας τρομοκρατίας διαπιστώνει τερατώδη αύξηση στις θανατηφόρες στις δυτικές χώρες κατά περισσότερο από 650% το 2015, παρά το γεγονός ότι υφίσταται μείωση του συνολικού αριθμού των που οφείλονται σε τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο κατά 10%!

 

Σύμφωνα με την Global Terrorism Index, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης, χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων για την Παγκόσμια Τρομοκρατία, ο κόσμος είδε για πρώτη φορά σε έξι χρόνια πτώση στον συνολικό αριθμό των θανάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Παρόλο που 3.389 λιγότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τρομοκράτες το 2015 σε σύγκριση με εκείνους που σκοτώθηκαν το 2014, ο συνολικός αριθμός θανάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις έφτασε το 29.376, κάτι που καθιστά το 2015ως τη δεύτερη πιο θανατηφόρα χρονιά που έχει καταγραφεί.

«Ενώ η αποδυνάμωση του ISIL και της Boko Haram σε κεντρικές περιοχές των επιχειρήσεων τους στο Ιράκ και τη Νιγηρία είναι θετική, η αλλαγή αυτή συνέπεσε με δύο βασικές αρνητικές τάσεις που έχουν οδηγήσει την τρομοκρατία από εκείνες τις περιοχές στον υπόλοιπο κόσμο», εξηγεί η έκθεση.

“Η πρώτη τάση είναι η μετατόπιση της τακτικής του ISIL στη λεγόμενη διεθνική τρομοκρατία, όχι μόνο σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής αλλά και στην Ευρώπη, ενώ η δεύτερη βασική αρνητική τάση είναι η επέκταση της Boko Haram της σε γειτονικές χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπω στο Καμερούν και στο Νίγηρα » προσθέτει.

Διαβάστε εδώ:  Τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πρεσβεία - Τραυματίστηκε φρουρός (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την τρομοκρατία στο Νίγηρα, το Καμερούν και το Τσαντ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 157% το 2015. Εν τω μεταξύ, συνολικά 23 χώρες παρουσίασαν επίπεδα ρεκόρ στον αριθμό των θανάτων λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων το 2015, τη στιγμή που ο ISIS και οι…. θυγατρικές του έδρασαν σε 28 χώρες σε όλο τον κόσμο και εξαπλώθηκαν σε 15 νέες χώρες, το 2015.

«Αυτός είναι ο λόγος σε μεγάλο βαθμό που έχουμε ρεκόρ στον αριθμό των χωρών όπου καταγράφονται υψηλότερα επίπεδά σε σχέση με την τρομοκρατία για κάθε έτος κατά τα τελευταία 16 χρόνια», αναφέρει η έκθεση.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους λεγόμενους μομναχικούς-λύκους που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις και με εκατόμβες νεκρών σε δυτικές χώρες το 2015.

Συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, η έκθεση διαπιστώνει συνολικά 577 θανάτους από τρομοκρατικές επιθέσεις που καταγράφονται στα 34 κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής συνεργασίας και Ανάπτυξης(ΟΟΣΑ). Ο αριθμός 577 σημαίνει 500 περισσότερους θανάτους λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων σε σχέση με τους 77 τρομοκρατία που καταγράφηκαν στα έθνη του ΟΟΣΑ, το 2014!

21 από τις 34 χώρες του ΟΟΣΑ είχαν τουλάχιστον μία τρομοκρατική επίθεση, ενώ η πλειοψηφία των δολοφονιών σε χώρες του ΟΟΣΑ ‘ελαβαν χώρα στην Τουρκία και στη Γαλλία.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η τρομοκρατία έχει αυξηθεί πάνω από 650 % στις χώρες του ΟΟΣΑ, ακόμα το 72 % του συνόλου των παγκόσμιων θανάτων από τρομοκρατία προήλθε από τις πέντε χώρες όπου η τρομοκρατία είναι πιο διαδεδομένη – το Ιράκ, τη Συρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Νιγηρία.

Επιπλέον, μόλις τέσσερις τρομοκρατικές ομάδες και οι θυγατρικές τους ήταν υπεύθυνες για το 74 % των τρομοκρατικών δολοφονιών ανά τον κόσμο, δηλαδή οι IS, Αλ Κάιντα, Ταλιμπάν και Boko Haram.