Το μήνυμα των τουρκικών εκλογών: Έρχεται χάος στην Τουρκία – Θρίαμβος του κουρδικού κόμματος και των μειονοτήτων

Loading...


Αυτήν την φορά δεν είναι κάποιος «εχθρός της Τουρκίας», αλλά ο ίδιος ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προβλέπει το χάος στην Τουρκία μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας από αυτό.

Η πρώτη δήλωση από πλευράς του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν για το αποτέλεσμα των εκλογών στο BBC ήταν ότι θα υπάρξει χάος στην Τουρκία:

«Δεν μας άξιζε αυτή η εικόνα. Δεν κάναμε τίποτα άλλο από το να υπηρετούμε το έθνος», δήλωσε το στέλεχος του ΑΚΡ Μπουρχάν Κουζού και προβλέπει ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί καν κυβέρνηση συνασπισμού και θα υπάρξει χάος στην Τουρκία. Ο ίδιος δήλωσε ωστόσο ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Μπουρχάν Κουζού εκτιμά ότι η Τουρκία για μεγάλο διάστημα θα πάει σε κυβερνήσεις συνασπισμού και θα μπει σε μια κατάσταση χάους: «Από αυτή την εικόνα κυβέρνηση δεν γίνεται. Ούτε καν κυβέρνηση συνασπισμού. Φαίνεται ότι οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες».

Ο Μπουρχάν Κουζού είπε ακόμη ότι τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι το παρόν κοινοβουλευτικό σύστημα είναι αδύναμο και πως η λύση είναι να περάσει η χώρα σε προεδρικό σύστημα.

«Από αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει στην Τουρκία η συζήτηση περί προεδρικού συστήματος και δικτατορίας. Η Τουρκία γύρισε από το χείλος του γκρεμού», τόνισε πάντως ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του Κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών» (ΗDP), που ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών την Τουρκία ξεπερνώντας άνετα το 10%, που ήταν αναγκαίο για την παρουσία του κόμματός του στη Βουλή.

Τα τελικά αποτελέσματα των Τουρκικών εκλογών, όπως μεταδίδει η Hürriyet, είναι τα εξής:

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) – 40,70% και 254 έδρες
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα – 25,16% και 132 έδρες
Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης – 16,5% και 82 έδρες
Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (Κουρδικό κόμμα)- 13% και 82 έδρες

Τεράστια σημασία αποκτά το γεγονός ότι, παρά την τρομοκρατία που δέχτηκαν τα στελέχη και οι οπαδοί του Κουρδικού κόμματος, 5.820.051 Τούρκοι πολίτες ψήφισαν το κόμμα αυτό!

Το Κουρδικό κόμμα (HDP) σάρωσε κυριολεκτικά σε όλη την Ανατολική Τουρκία, παίρνοντας σε αρκετές περιφέρειες το 100% των ψήφων! Οι περιφέρειες στις οποίες το HDP ήλθε πρώτο είναι οι εξής (πηγή: Hürriyet):

Αγρί: 100%
Μπιτλίς: 99,75%
Ντιγιαρμπακίρ: 99,14%
Χακκαρί: 100%
Καρς: 100%
Μαρντίν: 100%
Μους: 100%
Σιίρτ: 100%
Τουντζελί: 77,13%
Βαν: 87,74%
Μπάτμαν: 100%
Σιρνάκ: 82,25%
Αρνταχάν: 100%
Ιγντίρ: 100%

Τα ποσοστά αυτά απέδειξαν πλέον με αριθμούς ότι στους 14 ανατολικότερους νομούς της Τουρκίας ουσιαστικά το 100% του πληθυσμού είναι Κούρδοι και άλλες εθνότητες (π.χ. Αρμένιοι, Σύριοι κ.λπ.) χωρίς τουρκική συνείδηση. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε αναπόφευκτη σύγκριση με την δική μας Δυτική Θράκη, όπου η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα, την στιγμή που οι μουσουλμάνοι στον νομό Έβρου δεν ξεπερνούν το 15%, στον νομό Ξάνθης το 30% και μόνο στον νομό Ροδόπης αποτελούν περίπου τον μισό πληθυσμό (50%).

Ταυτόχρονα, παρόλη την προπαγάνδα, την τρομοκρατία και την χειραγώγηση που ασκείται στην μειονότητα από το Τουρκικό Προξενείο, ο φιλοτουρκικός πολιτικός σχηματισμός στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν κατάφερε ακόμη και σε αμμιγή μουσουλμανικά χωριά να ξεπεράσει το 70-80%. Είναι μάλιστα αναμφισβήτητο γεγονός ότι αυτήν την στιγμή υπάρχει μέσα στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ένα ποσοστό 20-30% που δεν χειραγωγείται από το Τουρκικό Προξενείο, καθώς δεν έχει τουρκική εθνική καταγωγή (Πομάκοι και Τσιγγάνοι).

Το 1992 κάποιοι νεαροί φοιτητές επισκέφθηκαν στο Άγιον Όρος τον άγιο Παΐσιο. Καθώς η κουβέντα στράφηκε στα εθνικά θέματα, ο Άγιος άρχισε να λέει ότι η Ελλάδα θα ξαναπάρει την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία, την Κύπρο και την Βόρειο Ήπειρο. Αυτοί κοιτούσαν απορημένοι και δύσπιστοι για όσα άκουγαν τα αυτιά τους. Ο άγιος διάβασε την σκέψη τους, σταμάτησε τον λόγο του και τους είπε χαρακτηριστικά:

-Δεν με πιστεύετε, ε; Και όμως! Να δείτε μία ημέρα ότι αυτά θα γίνουν! Υπάρχουν προφητείες του αγίου Αρσενίου, που λένε ότι θα φύγουμε από αυτά τα μέρη (την Καππαδοκία), αλλά θα γυρίσουμε ξανά!
Βέβαια το νόημα των προφητειών αποκαλύπτεται πάντα όταν αυτές εκπληρώνονται και δεν πρέπει κανείς να είναι βιαστικός για την ερμηνεία τους.

Αυτό όμως που έχουμε μπροστά μας αυτήν την στιγμή ως αναμφισβήτητο γεγονός είναι ο χάρτης των αποτελεσμάτων των τουρκικών εκλογών κατά περιφέρειες, με όλη την ανατολική Τουρκία να έχει ντυθεί στα μοβ, στο χρώμα του Κουρδικού Κόμματος για την Δημοκρατία των Λαών, που συσπείρωσε εκεί όλες τις μειονότητες. 

 

 

 

 Ετικέτες