Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα και Ερντογάν για το Κυπριακό – Θέλουν να τελειώνουν

Loading...


Μετά από εννέα μήνες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό και τις σχέσεις της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ.

Όπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ο Μιχάλης Ιγνατίου «μετά από εννέα μήνες κρίσης και “ψυχρού πολέμου”, στον οποίο πρωτοστάτησε ο Ταγίπ Ερντογάν υβρίζοντας και εκνευρίζοντας τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα συνομίλησαν με αφορμή τα γεγονότα της Συρίας και τη διαπίστωση ότι οι τρομοκράτες που έφτασαν στη χώρα από πολλές περιοχές του κόσμου, απειλούν να «αναστήσουν» την αλ Κάιντα ως μία άκρως αντιαμερικανική οργάνωση, που θα στοχεύει αμερικανικούς στόχους σε διεθνές επίπεδο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και το Κυπριακό με αφορμή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μία «επιτυχία» που πιστώνεται η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία και ανέλαβε ηγετικό ρόλο μετά την αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών και του Αλεξάντερ Ντάουνερ να πείσουν τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν επί του κοινού ανακοινωθέντος.

Επίσης, ο Πρόεδρος M. Ομπάμα ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να τερματίσει την εχθρική συμπεριφορά του εναντίον του Ισραήλ, και να προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων με το Εβραϊκό Κράτος. Ως γνωστόν ο Τούρκος Πρωθυπουργός έθεσε νέους όρους στο Τελ Αβίβ που αφορούν την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, που απέρριψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου”.

H απόφαση για τη τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Ομπάμα με τον Ταγίπ Ερντογάν αποφασίστηκε μετά από μεγάλη σκέψη, καθώς η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμούσε να παρουσιαστεί ως ενίσχυση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο οποίος έχει αναμειχθεί σε αντιδημοκρατικές ενέργειες στη χώρα του, δίνοντας εντολές στην αστυνομία να διαλύσει φιλειρηνικές εκδηλώσεις του λαού, να απολύσει δικαστές και εισαγγελείς που ερευνούν οικονομικά σκάνδαλα στην Τουρκία, στα οποία έχουν αναμειχθεί μέλη της οικογένειάς του και στενοί του συνεργάτες.

Επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερτογάν, για μια σειρά διμερών και περιφερειακών ζητημάτων».

Αναφορικά με το Κυπριακό, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η αμερικανική πλευρά κάνει δεύτερες σκέψεις καθώς αντιλαμβάνεται πως είναι αδύνατον να επισπευθούν οι εξελίξεις και να υπάρξει λύση του Κυπριακού τους επόμενους ολίγους μήνες. Γίνονται σκέψεις για υποβοήθηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με επισκέψεις ανωτέρων αξιωματούχων, όπως η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ και ο βοηθός υφυπουργός Ρούμπιν, και να κρατηθούν ως «χρυσές εφεδρείες» ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν.Ετικέτες