Σοκ: Οι Τούρκοι πουλάνε ελληνική εκκλησία της μικρασιατικής Τρίγλιας

Loading...


Μία ακόμη απίστευτη υπόθεση ξεπουλήματος ελληνικής εκκλησίας στην Τουρκία φέρνει στο φως η εφημερίδα Hürriyet.

Όπως αποκαλύπτει, στο ίντερνετ ανέβηκε αγγελία για την πώληση της Παναγίας της Παντοβασίλισσας στην Τρίγλια (Zeytinbağı) της Μικράς Ασίας, έναντι ποσού ενός εκατομμυρίου δολαρίων! Η αγγελία είναι στην κατηγορία των κτηρίων «που η ηλικία τους υπερβαίνει τα 31 έτη».

Η Μονή της Παντοβασίλισσας, στην οποία διασώζονταν σε πολύ κακή κατάσταση τοιχογραφίες της παλαιολογείου εποχής, μαρτυρείται ότι είναι η πρώτη εκκλησία στον κόσμο που αγιογραφήθηκε και ότι τις κολόνες της τις έφεραν από την Αλεξάνδρεια. Σε αυτό μοναστήρι, που ο τρούλος και το κωδωνοστάσιό του υπέστησαν σοβαρές καταστροφές στο σεισμό του 1855 και αποκαταστάθηκαν το 1883, είχε χοροστατήσει σε Θεία Λειτουργία το 2004 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η εφέστιος και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας θησαυρίζεται στον ομώνυμο ναό στη Ραφήνα, μαζί με ιστορικά κειμήλια από την αλησμόνητη πατρίδα των Τριγλιανών.

Η Τρίγλια, το αρχαίο Βρύλλειον και σήμερα Zeytinbağı, είναι η πατρίδα του εθνομάρτυραΜητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου. Πριν από τον ξεριζωμό και την Ανταλλαγή φιλοξενούσε αμιγώς ελληνική κοινότητα περίπου 6.000 ανθρώπων που όλοι τους πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.
Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα η εκκλησία ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος δεν αποκαλύπτεται. Η Hürriyet επικοινώνησε με το κτηματομεσιτικό γραφείο που έβαλε την αγγελία και η απάντηση ήταν οργισμένη:

«Την πουλάμε. Δεν μπορούμε να δώσουμε πληροφορίες για τον ιδιοκτήτη. Οι λεπτομέρειες είναι στη δημοσίευση. Δεν μπορώ να λέω τα ίδια πράγματα. Είστε ο 50ός άνθρωπος που με παίρνει στο τηλέφωνο από χθες», ήταν η απάντηση του υπευθύνου του γραφείου, Νουσρέτ Ακιούζ.

Στην ιστοσελίδα του γραφείου αναφέρεται ότι την άδεια για αποχαρακτηρισμό του μνημείου έδωσε το Συμβούλιο Μνημείων της Προύσας, στου οποίου τη δικαιοδοσία ανήκει η περιοχή.

Πέραν της εξωφρενικής απόφαση για πώληση από τον ιδιώτη Τούρκο, το περίεργο είναι ότι ο ναός, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να έχει αγοραστεί από την Μητρόπολη Προύσης που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.Ετικέτες