Ο Fethullah Gülen επιδιώκει πολιτικό άσυλο στη Νότια Αφρική

Loading...


Ο 74χρονος Τούρκος ισλαμιστής Ιεροκήρυκας, Φετουλάχ Γκιουλέν, προσπαθεί να λάβει πολιτικό άσυλο στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, εάν αποφασισθεί η έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από το αίτημα της Τουρκίας.

Σχετική αναφορά κάνει τουρκική ιστοσελίδα που εκφράζει την κυβερνητική πολιτική της Τουρκίας και αναφέρει ότι ο Γκιουλέν αιτήθηκε από τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Jacob Zuma, την απονομή πολιτικού ασύλου.

«Ο ηγέτης του κινήματος ‘Hizmet’, επιδιώκει να λάβει πολιτικό άσυλο από την αφρικανική χώρα, εάν η Άγκυρα κερδίσει την αίτηση για έκδοσή του από τις ΗΠΑ ή σε περίπτωση που καταδικαστεί, ερήμην, από τουρκικό δικαστήριο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε σε τηλεφωνική συνομιλία του, τον περασμένο Μάρτιο, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ότι ζητάει την έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999.

Ο Ερντογάν θεωρεί ότι η έρευνα για διαφθορά που ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, είναι μια συνομωσία εναντίον του και υπαίτιος είναι ο Γκιουλέν, ο οποίος ήταν πρώην συνεργάτης του Τούρκου πρωθυπουργού. Ετικέτες