Ο Σουλτς απορρίπτει την πενταετή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Loading...


Απάντηση στο σχέδιο Σόιμπλε για πενταετές Grexit έδωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης και έκανε δηλώσεις ενώ η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιστεύει πως το Grexit δεν αποτελεί επιλογή, ούτε το χρονικά περιορισμένο Grexit, τόνισε ο κ. Σουλτς, σημειώνοντας πως το γεγονός πως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προσκλήθηκε στη Σύνοδο δείχνει τη δυσκολία και την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Φάνηκε πως βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, θα προχωρήσουμε με την ευρωζώνη και την ΕΕ με κοινό πνεύμα ή κάτι σήμερα θα διαλυθεί, αυτό το ερώτημα τίθεται, αυτό είπα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως σπάνια βρισκόμαστε σπάνια στην κατάσταση που τα χρονικά περιθώρια εντός των οποίων πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν όλη την ΕΕ είναι τόσο μικρά και οι αποφάσεις έχουν τόσο άμεσες επιδράσεις.

«Πιστεύω πως σήμερα το βράδυ πρέπει να υπάρξει μια απόφαση ελπίζω εποικοδομητική, απόφαση η οποία θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη», τόνισε αναφέροντας στο σημείο αυτό πως υπάρχουν και άλλες απόψεις και πως κάποιοι πιστεύουν πως πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη η Ελλάδα και δεν θεωρούν πως αποτελεί κίνδυνο το Grexit. Η πλειοψηφία ωστόσο πιστεύει πως το Grexit, ούτε το χρονικά περιορισμένο, αποτελεί επιλογή.

Γιʼ αυτό οι ηγέτες καλούνται να βρουν μια λύση για τη βιωσιμότητα της Ελλάδας και κυρίως για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο πρόγραμμα, η απόφαση αυτή είναι προϋπόθεση για να υπάρξει χρηματοδότηση, εξήγησε.

«Η άλλη λύση θα ήταν να ζήσουμε καταστροφικές καταστάσεις στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αναβολής του ζητήματος σε άλλη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και επανεκτίμηση της κατάστασης ανέφερε πως δεν οδηγεί στο στόχο και πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει στη βάση της προθυμίας για συμβιβασμό που υπάρχει να φτάσουν σε αποτέλεσμα

«Η προθυμία για συμβιβασμό ανήκει και στην Ελλάδα πολλά εξαρτώνται από το πώς θα αντιδράσει στις προτάσεις αυτές η ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε.
«Δεν πρόκειται για οποιαδήποτε απόφαση, πρόκειται για την ΕΕ, την οποία πρέπει να δει κανείς ως σοβαρή πολιτική δύναμη, που έχει τη δυνατότητα να λύνει τα εσωτερικά της προβλήματα και να αυξάνει προς τα έξω την αξιοπιστία της. Πρόκειται για τον ελληνικό λαό, το πεπρωμένο εκατομμυρίων ανθρώπων», κατέληξε.
 Ετικέτες