Λαβρόφ: Θέλουμε πιο στενές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση

Loading...


Η Μόσχα ενδιαφέρεται για πιο στενές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι και τη δημιουργία Περιοχής ελεύθερου εμπορίου.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Εσθονό ομόλογό του Ούρμας Παέτ, μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS.

«Θεωρώ ότι η τάση που διανύει το άρθρο αυτό [του Ανώτατου Εκπροσώπου της ΕΕ σε θέματα εξωτερικών σχέσεων και πολιτικής ασφάλειας Κάθριν Άστον στην εφημερίδα «Kommersant»] σε γενικές γραμμές είναι θετική.

Πορεύεται στην ίδια κατεύθυνση όπως και οι δικές μας θελήσεις σε ό, τι αφορά τις σχέσεις της Ρωσίας και της ΕΕ», επισήμανε ο Λαβρόφ. «Είμαστε στρατηγικοί συνεργάτες. Το άρθρο αντικατοπτρίζει το στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεών μας «.

«Η Κάθριν Άστον προσπάθησε να αντιδράσει σε μερικά σημεία του άρθρου μου που αφορούν την κατάσταση στην Ουκρανία», συνέχισε. «Παρατήρησα μερικά σημεία. Παραδείγματος χάριν, μια λεπτομέρεια: στο άρθρο της γράφει ότι συγχαίρει τη δήλωσή μου ότι η διαδικασία της ευρωασιατικής ένταξης αποσκοπεί στην εναρμόνιση με την διαδικασία ευρωπαϊκής ένταξης στην ΕΕ. Δεν είπα κάτι τέτοιο. Είπα ότι η Ρωσία και τα μέλη της Τελωνειακής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενδιαφέρονται για την αμοιβαία εναρμόνιση των διαδικασιών ένταξης «.

Σύμφωνα με τα λόγια του Λαβρόφ, «όλη η κατάσταση βγαίνει λίγο αλλιώτικη, δηλαδή ότι η ευρωπαϊκή ένταξη πρέπει να εναρμονιστεί λόγω των διαδικασιών ένταξης στην ΕΕ «. «Υπάρχει διαφορά. Εμείς τασσόμαστε υπέρ της ίσης διαδικασίας, ενώ η ΕΕ τάσσεται υπέρ της «λογικής με επίκεντρο την Ευρωπαϊκή Ένωση «, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Δεν φοβούμαστε την «Ανατολική συνεργασία » και το γεγονός αυτό πολλές φορές έχει επιβεβαιώσει ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν», είπε. «Με τον ομόλογό μου (τον επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Εσθονίας) στηρίζουμε την ανάπτυξη των εμπορικών, οικονομικών και άλλων σχέσεων μεταξύ των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της ΕΕ «.

Η Ρωσία «ενδιαφέρεται για πιο στενές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι και τη δημιουργία Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου, το έλεγε και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν στη Σύνοδο κορυφής (Ρωσική Ομοσπονδία – ΕΕ) στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα «.

«Η στάση μας απέναντι στην «Ανατολική συνεργασία » δεν είναι στάση φοβίας, θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια στην ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και των γειτόνων μας», είπε ο Λαβρόφ. «Εάν, όπως γράφει η Άστον [στην εφημερίδα «Kommersant»], η συμφωνία για την ένωση την οποία προγραμμάτιζαν να υπογράψουν με το Κίεβο, δεν θα ασκήσει αρνητική επίδραση στο εμπόριο μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, τότε γιατί η συμφωνία αυτή ετοιμαζόταν ως μυστική και δεν δημοσιευόταν μέχρι ότου εγκρίθηκε προκαταρκτικά;».

Ταυτόχρονα ο Υπουργός αναρωτήθηκε, γιατί δεν άφησαν τους Ρώσους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου της Κάθριν ΆΣτον στο Κίεβο, ενώ ζήτησαν την διαπίστευση.Ετικέτες