Λαβρόφ: Η Μόσχα επιμένει και στηρίζει τον διάλογο συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Loading...


Τον διάλογο μεταξύ συριακής  κυβέρνησης και αντιπολίτευσης υποστηρίζει  ένθερμα η Μόσχα, όπως δηλώνει ο Σεργκέι Λαβρόφ από το Μόναχο.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη βαυαρική πρωτεύουσα  για την 50η  Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που ξεκίνησε την Παρασκευή, με την συμμετοχή τουλάχιστον 20 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, πάνω από 50 υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και δεκάδων ειδικών σε θέματα ασφάλειας και διπλωματίας, με κεντρικό θέμα την κρίση στη Συρία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και την κατάσταση στα Βαλκάνια.
«Είναι ο διάλογος που πρέπει να βοηθήσει του Σύριους να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους» δηλώνει ο ρώσος ΥΠΕΞ. «Ελπίζουμε πως τα αποτελέσματα αυτής της βαθιάς πολιτικής διαδικασίας  – η οποία θα πρέπει να γίνει πραγματικά αντιπροσωπευτική για όλες τις πλευρές της Συρίας, όσο το δυνατόν συντομότερα- θα κρατήσει τη χώρα ενωμένη και κυρίαρχη, που θα μπορεί να εγγυηθεί την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων. Οποιαδήποτε  “εναλλακτική’ λύση το μόνο που θα καταφέρει να βοηθήσει στην περαιτέρω εξάπλωση της βίας στη Μέση Ανατολή» συμπλήρωσε ο Λαβρόφ.

«Η μακρόχρονη αιματοχυσία στη Συρία έχει μετατρέψει τη χώρα σε θύλακα εξτρεμιστών και τρομοκρατών από όλον τον κόσμο, προκαλώντας σοβαρά εγκλήματα κατά των χριστιανών και άλλων μειονοτήτων και αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη ατραπός».

Αντιπροσωπεία της Εθνικής Συμμαχίας της Συρίας στη Μόσχα

Την Μόσχα αναμένεται να επισκεφθεί για διαβουλεύσεις αντιπροσωπεία της Εθνικής Συμμαχίας της Συρίας, της βασικής ομάδας της συριακής αντιπολίτευσης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (SNC), οργάνωσης-ομπρέλα της αντιπολίτευσης, Μπουρχάν Γκαλιούν την περασμένη εβδομάδα στο Itar Tass.

Στο μεταξύ ο  κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, βρίσκεται ήδη στο  Μόναχο για διαβουλεύσεις με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τους δύο εμπνευστές της ειρηνευτικής Συνόδου για τη συριακή κρίση, τους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαρόφ και Τζον Κέρι. 

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στη Γενεύη. Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων έχει προγραμματισθεί «κατ’ αρχήν» για τις 10 Φεβρουαρίου, όμως η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης δεν ξεκαθαρίζει εάν θα συνεχίσει να συμμετέχει υπογραμμίζοντας ότι πρέπει πρώτα να συμβουλευθεί τη Δαμασκό πριν επιβεβαιώσει την ημερομηνία.Ετικέτες