Η Ρωσία αντιτίθεται στη δημιουργία νατοϊκού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα

Loading...


Ο Αλεξάντερ Γκρούσκο, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), δήλωσε ότι είναι απαράδεκτη η ιδέα της δημιουργίας στόλου του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, όπως σημειώνει το τουρκικό ‘Ντενίζ Χαμπέρ’.

 

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος είπε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να αυξήσει την στρατιωτική παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, εκτός από τις χώρες της περιοχής.

Μιλώντας σε ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Γκρούσκο είπε «δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς συμβαίνει, αφού στη Μαύρη Θάλασσα υπάρχει σταθερά η παρουσία τωνστόλων της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Τουρκίας. Μια συλλογική ομάδα ή μια συμμαχική με τη συμμετοχή άλλων κρατών, δεν είναι σύμφωνη με το υπάρχον καθεστώς», είπε,

Ο Γκρούσκο επεσήμανε ότι η περιοχή έχει μια περιφερειακή σταθερότητα και διέπεται από τις πιο σημαντικές συμφωνίες, όπως είναι η Συνθήκη του Μοντρέ (που αναφέρεται στη διέλευση των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και γενικότερα της περιοχής).

Ο ίδιος θα τονίσει ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί η προσπάθεια αλλαγής του υπάρχοντος καθεστώτος με σκοπό την αύξηση της παρουσίας των ξένων χωρών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οποιαδήποτε αλλαγή, αποτελεί παράγοντα αστάθειας στην περιοχή», είπε.